O parte din angajații statului se vor bucura de o creștere salarială odată cu începerea toamnei.
Criza generată de Coronavirus, dar și războiul care se află la granița cu România ne-a sensibilizat din punct de vedere financiar. Însă, statul român acordă un buget mai mare pentru salariile angajațiilor săi din anumite domenii.
Astfel, începând cu luna septembrie a anului curent, bugetarii vor beneficia de majorări salariale, după cum afirmă Marius Budăi, ministrul Muncii „ începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021 ”,
Ce angajați vor beneficia de majorările salariale
Citeste si: Ce zodie se îmbogățește în această toamnă
Aceste majorări nu se vor aplica în toate domeniile bugetare. Astfel, doar o parte din angajații statului vor vedea o sumă mai mare pe fluturaș.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Conform prevederilor, salariile se vor majora pentru angajații de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, dar și de la Institutul Național de Statistică.
În prezent, potrivit centralizatorului pe luna martie, prezent pe site-ul ministerelor, un consilier, consiler juridic, consilier achiziții publice sau expert din domeniul Ministerului Transporturilor are un salariu brut de 8.195 de lei, la care se adaugă un „spor de condiții vătămătoare” de 839 de lei.
În ceea ce privește Ministerul Culturii, directorul executiv ocupant al acestei funcții are un salariu de 7153 de lei, căruia i se adaugă un spor lunar de 950 de lei.
La Institutul Național de Statistică, în luna iunie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6413 lei.
Cum vor afecta aceste creșteri salariale deficitul bugetar
Citeste si: Este oficial: Salariul minim crește începând de astăzi! Guvernul va aproba miercuri Ordonanța de Urgență
Deși ne aflăm în plin deficit bugetar, ministrul Muncii susține că majorările salariale se vor acorda încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului.
„ S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite.
Potrivit Ministerului finanțelor, după primele luni ale anului curent, deficitul bugetar al țării noastre a ajuns la 1,71% din PIB. Asta înseamnă 23,51 de miliarde de lei, iar această sumă este în scădere față de ceea ce înregistram în perioada similară a lui 2021 când România avea un deficit de 33,81 miliarde de lei.