Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis o hotărâre foarte importantă pentru pensionarii români. Potrivit hotărârii, legea pensiilor nu exclude dreptul de a alege între o pensie de invaliditate și o parte din pensia de pensionare anticipată.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât luni, în cadrul unei ședințe plenare, cu privire la o problemă de drept, că Legea pensiilor nu exclude dreptul pensionarilor de invaliditate de a alege între o pensie de invaliditate și o parte din pensia de pensionare anticipată, dacă sunt îndeplinite condițiile.
ÎCCJ a luat o decizie importantă cu privire la pensiile din România
Conform ÎCCJ, în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială.
„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, a
concis ÎCCJ.Se reamintește că această decizie a fost pronunțată în urma unei sesizări pentru a se decide dacă dispozițiile articolului 82 alineatul (1) din Legea nr. 263 din 2010 se opun existenței unui drept de alegere între o pensie de invaliditate și o pensie anticipată. (1), care exclude existența unui drept de alegere între pensia de invaliditate și pensia anticipată parțială la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie, prin raportare la dispozițiile art.
79 alin. (1) lit. c) și ale articolului 65 alineatul (1) litera (c) din Statutul funcționarilor, a se vedea art. 79 alin. (1) din aceeași lege.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Este important să rețineți că decizia Ministerului Justiției devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.
Pensionarul are opțiunea să aleagă atunci când îndeplinește condițiile din lege
Rețineți că, în conformitate cu Legea privind pensiile, pensia de invaliditate devine o pensie pentru limită de vârstă dacă sunt îndeplinite condițiile de plată a pensiei pentru limită de vârstă.
În același timp, pensionarii de invaliditate care sunt cu mai mult de cinci ani mai tineri decât vârsta standard de pensionare și care au realizat stagiul complet de cotizare sunt excluși de la examinarea medicală.
Pensionarea anticipată parțială este disponibilă pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare, cu până la cinci ani înainte de a atinge vârsta standard de pensionare.
De asemenea, se aplică celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Înalta Curte a hotărât că, în cazul în care pensionarii de invaliditate îndeplinesc condițiile legale pentru pensionarea anticipată parțială, aceștia au posibilitatea de a alege între menținerea pensiei de invaliditate și statutul de pensionare anticipată parțială.
Citește și: Anunț de ultim moment legat de punctul de pensie. Ce trebuie să știe femeile din România