Sindicatele din învățământ fac noi anunțuri! Școlile și-ar putea închide porțile din cauza grevei anunțate de profesori
Potrivit ultimelor informații, Guvernul PNL-PSD-UDMR refuză să acorde cadrelor didactice majorările salariale prevăzute de lege, astfel că profesorii sunt foarte
Școlile se închid din ianuarie din cauza grevei anunțate de profesori?
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ au trimis un comunicat către cei aflați la guvernare prin care avertizează că salariații din învățământ intenționează să iasă în stradă.
„Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”, se arată în comunicatul semnat de președinții celor trei federații reperezentative din Învățământ.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Unitățile de învătământ s-ar putea închide de la 3 ianuarie
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a confirmat faptul că de la data de 3 ianuarie 2022 s-ar putea pune lacăt la porțile școlilor, deoarece cadrele didactice se arată foarte hotărâte să intre în grevă.
„Primim foarte multe semnale contondente, reacţiile sunt extrem de dure, oamenii vor să protesteze.
Aşa cum am transmis şi Guvernului astăzi, după 3 ianuarie se va ajunge foarte probabil la o grevă generală, adică s-ar putea să apară neplăcuta surpriză să se pună lacătul pe şcoli. Am transmis asta, astăzi, unui consilier al prim-ministrului, să îi comunice, pentru că lucrurile nu mai pot fi acceptate aşa cum sunt”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, a confirmat, de asemenea, că posibilitatea unei greve generale este una cât se poate de reală: „ În condiţiile actuale, da (închiderea şcolilor în urma unei greve generale- n. r.) e o posibilitate reală", a spus acesta.
Citeste si: Ministerul Educației, despre vacanța de iarnă 2021- 2022. Câte zile libere au elevii de Crăciun?
Ce pretenții au profesorii din partea Guvernului
Guvernul a amânat acordarea majorărilor salariale de la 1 septembrie 2020, astfel că profesorii nu au mai primit niciun ban în plus din luna ianuarie 2020, dată la care s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.
„De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.
În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017.
Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la scăderea nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia", mai spun sindicaliștii.