În conformitate cu legile actuale, persoanele care se află în concediu de creștere a copilului pot primi o indemnizație lunară de până la 8.500 de lei, în funcție de venitul lor anterior perioadei de concediu, însă numai în anumite circumstanțe.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 111/2010, dacă beneficiarul indemnizației de creștere a copilului obține venituri din activități desfășurate anual, dreptul de a primi indemnizația se suspendă.
Citește și: Ce se întâmplă cu salariile femeilor din România! Anunțul făcut de Klaus Iohannis
Anunțul momentului legat de indemnizația de creștere a copilului
Indemnizația pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care beneficiarul se află în situații speciale, prevăzute prin excepție în conformitate cu prevederile legale.
a) în timpul concediului pentru creșterea copilului, persoana îndreptățită poate primi diverse sume acordate în baza legii, contractului colectiv de muncă sau contractului individual de muncă, cu excepția celor obținute din desfășurarea unei activități în această perioadă.
b) indemnizațiile primite în calitate de consilier local sau județean nu afectează dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului, indiferent de nivelul acestora.
c) persoana obține venituri impozabile în cursul anului calendaristic prin munca efectivă în perioada de concediu, a căror valoare netă nu depășește de cinci ori valoarea minimă a indemnizațiilor prevăzute de lege.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În conformitate cu prevederile legale, valoarea lunară a indemnizației pentru creșterea copilului este calculată ca fiind 85% din media veniturilor nete obținute în ultimele 12 luni din cei doi ani precedenți datei nașterii copilului.
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului are un cuantum minim stabilit la valoarea obținută prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la indicatorul social de referință (ISR), iar cuantumul maxim nu poate depăși 8.500 de lei. De exemplu, începând cu luna martie 2023, cu creșterea ISR, indemnizația minimă este de 1.314 lei, față de 1.250 lei înainte.
Cât a crescut limita maximă
În plus, pentru luna nașterii copilului, se ia în calcul venitul cuvenit pentru acea lună, adică venitul pe care l-ar fi primit persoana respectivă dacă ar fi lucrat în toată luna sau suma dintre venitul pe zilele lucrate și indemnizația de maternitate.
Prin OUG nr. 164, se introduce posibilitatea obținerii unor venituri nete anuale de până la opt ori valoarea indemnizației minime pentru cei aflați în concediu de creștere a copilului.
Astfel, începând cu luna martie 2023, pragul maxim de venituri ce pot fi obținute în paralel cu indemnizația, fără a pierde dreptul la aceasta, este de 10.512 lei pe an.
Prin modificarea adusă de OUG nr. 164/2022, limita maximă a crescut semnificativ, de la 6.570 lei pe an la 10.512
Citește și: Veste bună pentru familiile numeroase din România! Cum pot femeile să beneficieze de 1.500 de lei