Anxietatea, semnalul de alarmă al psihicului

Anxietatea, semnalul de alarmă al psihicului
Anxietatea, semnalul de alarmă al psihicului

Anxietatea este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită, mai ales în rândul tinerilor.

Multă lume se confruntă în zilele noastre cu stări de anxietate care nu le permit să lucreze la capacitatea maximă. De multe ori simțim că aceste stări ne copleșesc și nu știm cum să le controlăm astfel încât să nu ne afecteze mai mult decât ar trebui. Multă lume se confruntă cu episoade dese de anxietate care pot avea un puternic impact asupra stărilor noastre emoționale și ne afectează dezvoltarea psihică și emoțională în același timp.

De aceea, este foarte important să știm cum se manifestă aceste episoade de anxietate și ce trebuie să facem în astfel de situații.

În cadrul unei emisiuni, Cerasela Rogen, life coach a vorbit despre anxietate, ce reprezintă, cum se manifestă și ce trebuie să facem ca să depășim aceste episoade.

De unde provin stările de anxietate

Citește și: Iată care sunt câteva dintre efectele stresului de la locul de muncă asupra oamenilor

De unde provin stările de anxietate
De unde provin stările de anxietate[Sursa foto: freepik]
                                             

Potrivit specialistului în domeniu, stările de anxietate sunt construite pe baza unor experiențe din trecut sau din viitor, niciodată din prezent. Este foarte important să conștientizăm acest lucru pentru a ne ține mintea conectată cu prezentul și astfel să trecem peste aceste episoade de anxietate.

Noi ființele umane am fost inventați cu un sistem în care dacă corpul fizic este în pericol, intrăm în starea luptă sau fugi. Acest sistem este doar dacă corpul fizic este în pericol, nu dacă mintea noastră se duce în trecut sau în viitor. Niciodată nu există în prezent această anxietate. Mintea stă în trecut cu regrete, dureri, amintiri dureroase sau în viitor .”, spune specialistul în domeniu. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

De asemenea, anxietatea reprezintă și un dezechilibru chimic care se manifestă la nivelul corpului nostru și care are efecte vizibile ce ne afectează creierul. Acest lucru se bazează pe un nivel crescut de cortizol în corp. 

Orice anxietate înseamnă dezechilibru chimic în corp.

Fizic o emoție durează 4 minute. Dacă nu depășești 4 minute nu descarci nici cortizol care stă 12 ore oricum în corpul tău .”, spune specialistul în domeniu.

De asemenea, potrivit specialistului în domeniu, anxietatea se află în strânsă legătură cu educația pe care am primit-o încă din copilărie, cu episoadele pe care le-am trăit încă de la vârste fragede, dar și cu alimentația. Există unele alimente care facilitează apariția stărilor de anxietate și aici amintim cafeaua, zahărul și alte alimente acide bogate în cortizol.

Cum se manifestă anxietatea

Cum se manifestă anxietatea
Cum se manifestă anxietatea[Sursa foto: freepik]

Anxietatea este o stare care se manifestă atât la nivel emoțional, cât și la nivel fizic. Atunci când se manifestă la nivel emoțional, anxietatea reprezintă o stare de neliniște, de tristețe, de panică, căreia de multe ori nu îi acordăm suficientă importanță. De cele mai multe ori identificăm anxietatea de abia atunci când se manifestă la nivel fizic și apar primele semne de durere în piept, puls accelerat și senzație de sufocare.

Înainte avem anxietatea în gândire și în emoții, dar nu o detectăm pentru că nu îi dăm prea multă importanță. În schimb, când se manifestă în corpul fizic și ajungem să avem mult cortizol, creierul dă deja altfel de comenzi, simți că nu mai ai aer, simți că te apasă ceva pe piept, că îți bate inima foarte tare, noi recunoaștem doar simptomele fizice care sunt doar o consecință a unui timp mai îndelungat de stare de presiune. ”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Cum ne vindecăm de anxietate

Citește și: Ce facem atunci când apare sentimentul de frică și cum putem să-l depășim

Cum ne vindecăm de anxietate
Cum ne vindecăm de anxietate[Sursa foto: freepik]

Primul pas pe care trebuie să îl parcurgem în procesul de vindecare al stărilor de anxietate este conștientizarea. Trebuie să conștientizezi că nu ești unde trebuie și că te confrunți cu stări de anxietate. Aceste lucruri se manifestă prin calitatea somnului scăzută, lipsa de motivație, atacuri de panică, procrastinare și diferite stări de tristețe adunate cu dorința de a fi singur.

După ce am conștientizat acest lucru, specialistul în domeniu ne recomandă anumite exerciții de mindfulnes prin intermediul cărora să ne aliniem corpul cu mintea.

Astfel, putem să închidem ochii și să ne dezvoltăm toate simțurile, ascultând sunetele din jurul nostru, simțind aerul cum intră prin nările noastre, simțind gustul aerului pe care fiecare îl percepe în mod diferit și studiind un obiect din jurul nostru care ne dă o stare de bine.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Plante antistres care-ţi apără corpul de inflamaţii şi boli

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies