Gelozia poate fi descrisa drept o amenintare care este perceputa la adresa unei relatii importante, fie ca este aceasta reala sau nu.
Gelozia poate fi descrisa drept o amenintare care este perceputa la adresa unei relatii importante, fie ca este aceasta reala sau nu. Acest fenomen este legat in mod direct de ideea de pierdere. Oricine poate experimenta gelozia in anumite situatii, intr-un anumit grad, mai mare sau mai mic. Intrucat pierderea, ori riscul de a pierde pe cineva important este permanent in existenta unei persoane, gelozia se poate manifesta la orice varsta.
Cand este gelozia in limite normale
A fi gelos nu este un sentiment neaparat rau, cat timp poate fi gestionat. Iata cateva semne ca esti in limitele normalului:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- Gelozia este legata de o amenintare reala la adresa relatiei
- Raspunsul este proportional cu amenintarea
- Daca gelozia este pornita doar din suspiciuni si presupuneri, persoana nu recurge la un mod de gandire care sa le transforme in certitudini de nezdruncinat
- Gelozia este usor gestionabila si corectabila de catre persoana insasi, poate cu un mic ajutor venit de afara si nu depaseste capacitatea de autocontrol
Radacinile geloziei se afla in istoricul relatiei, dar si in trecutul indepartat. Un cuplu are sanse mari de a rezista in timp daca fiecare dintre parteneri obtine beneficii pe termen lung, recomandabil sanatoase. Printre acestea se numara satisfacerea nevoii de apartenenta, respectul, sentimentul de implinire, cresterea stimei de sine, securizarea etc. In gelozie, o parte dintre aceste aspecte emotionale fundamentale ajung sa fie amenintate. O femeie sufocata de gelozie este in realitate coplesita de ganduri si sentimente dureroase precum teama de abandon, frica de singuratate, ori diverse vulnerabilitati in fata problemelor de viata.
Toate acestea sunt componente majore ale geloziei. Odata instalata, gelozia slabeste echilibrul psihic.Citeste si: OARE ultimatumul o idee buna in relatia de cuplu? “Daca nu ma ceri in casatorie, ne despartim.”
Citeste si: Cum sa nu te lasi coplesita de emotiile tale – gestioneaza eficient furia, indoiala si tristetea
Citeste si: Cum sa-ti controlezi gelozia in relatie. Avem cele mai bune sfaturi