Apendicita apare atunci cand apendicele (o parte a intestinului gros) se inflameaza si se infecteaza.
Statisticile arata ca circa 8 persoane din 100 fac apendicita de-a lungul vietii. Este mai comuna la persoane intre 10 si 30 de ani iar la copii varsta cu riscul cel mai mare este peste 11 ani.
Principalul simptom al apendicitei este durerea de burta. La inceput se manifesta in apropierea buricului, apoi se muta in partea dreapta, insa poate sa apara si in spate.
– Durerea devine din ce in ce mai puternica pe partea dreapta.
– Durerea nu trece si este mai acuta cand te misti, mergi sau tusesti.
– Greturi, varsaturi
– Mai pot aparea constipatia, durerea de spate, febra moderata.
– Urinare frecventa si/sau nevoia de a urina.
– Abdomen umflat, mai ales la copiii mai mici.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sunt insa persoane care nu au simptomele amintite.
Diagnosticata prin examen clinic, analize de sange, ecografie
Pentru a pune diagnosticul, medicul va pune intrebari despre simptome, cand au aparut si va apasa burta ca sa vada unde este durerea, va lua temperatura, dar va face si teste de sange in cautarea semnelor de infectie.
Alte analize ce se pot face sunt ecografiile.Uneori, testele s-ar putea sa nu arate clar ca e vorba de apendicita insa simptomele spun asta, caz in care medicul va recomanda scoaterea apendicelui. De cele mai multe ori, suspiciunile doctorului se confirma iar apendicele este infectat.
Insa sunt cazuri in care apendicele e normal si altceva cauza durerile. In aceste situatii, doctorii scot oricum apendicele pentru ca se poate trai foarte bine fara el si, in plus, astfel se elimina probabilitatea ca mai tarziu sa cauzeze probleme.
Operatia se face sub anestezie generala, insa de regula copiii se recupereaza fara complicatii. Daca nu se intervine, apendicele inflamat se sparge la un interval de 24-72 de ore dupa ce apar simptomele.
Sursa: www.doctorulzilei.ro