Artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru reducerea durerii și îmbunătățirea funcției articulare

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre artroză.

Artroza este o boală a cartilajelor des întâlnită, mai ales în rândul femeilor. Aceasta își face apariția odată cu vârsta de 60 de ani, dar există o serie de factori care influențează apariția ei încă din copilărie. De aceea, este foarte important să știm să prevenim această afecțiune și să nu ignorăm primele semne.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie, medicină sportiv, a vorbit despre cauzele care duc la apariția artrozei, cum se manifestă și cum poate fi tratată.

Ce este artroza

Ce este artroza [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, artroza reprezintă distrugerea cartilajului osos, care în timp se subțiază și ajunge să nu mai existe în cele din urmă.

Cele mai afectate sunt articulațiile membrelor inferioare, șolduri, genunchi și glezne .”, a spus specialistul în domeniu. 

Cum se manifestă artroza

Citește și: Cât de periculos e să te tragă curentul

Cum se manifestă artroza [Sursa foto: freepik]

Principalele semne ale apariției artrozei pot fi date de un disconfort al articulației în timpul unei activități, iar ulterior, acest disconfort se transformă în durere articulară.

 

Atunci când avem un disconfort la o articulație anume asociată de o activitate, clar este un sistem de alarmă al organismului care ne avertizează că există o problemă acolo. Dacă nu-i acordăm atenția potrivită, automat ea avansează și ajunge să fie o problemă mult mai mare .”, a spus specialistul în domeniu.  

Cum se manifestă artroza pe categorii de vârstă pentru femei

Cum se manifestă artroza pe categorii de vârstă pentru femei [Sursa foto: freepik]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Femei sub 20 de ani

În cazul femeilor sub 20 de ani pot apărea dureri de creștere atunci când vorbim de copii, incapacitatea acestora de a călca în mod corect și chiar apariția unor dureri cauzate de sporturi neprotejate, care au la bază anumite traumatisme.

Este foarte important dacă avem dureri de creștere să mergem la medic să vedem clar dacă este durere de creștere și să ajutăm prin sport sau dacă este o durere care ascunde o boală reumatică sau o altă problemă din copilărie. ”, a spus specialistul în domeniu.  

Femei între 20 și 40 de ani

Atunci când vorbim despre această categorie de vârstă, ne referim la o serie de factori care pot influența dezvoltarea artrozei. Printre acestea se numără acumularea kilogramelor în plus și anumite schimbări hormonale asociate cu perioada de sarcină și alăptare.

Dereglările hormonale pot afecta oasele. Apar modificări în structura osului și pot chiar să dea și în osteoporoză .”, a spus specialistul în domeniu.  

De asemenea, ne-a atras atenția cu privire la activitatea fizică intensă executată greșit, care poate duce în timp la apariția artrozei.

 „ Apar inflamații ale tendoanelor, leziuni la nivelul mușchilor, dureri musculare și poate chiar traumatisme .”, a spus specialistul în domeniu.  

Femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani

În această categorie de vârstă întâlnim alte schimbări hormonale asociate cu perioada menopauzei.

Împreună cu menopauza, scade tot ce înseamnă vitamine și minerale din oase, apare osteoporoza. Oasele sunt mult mai fragile. Avansează artroza și apariția artrozei .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Femeile peste 60 de ani

În cazul femeilor cu vârsta peste 60 de ani, artroza își face deja simțită prezența prin intermediul unor dureri la nivelul articulațiilor, în special la șolduri și genunchii, zgomote articulare și distrugerea cartilajului.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Cum se tratează artroza

Citește și: Cum poate fi tratat diabetul cu celule stem

Cum se tratează artroza [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, există 4 grade ale artrozei. Atunci când vorbim despre gradele 1 și 2, putem trata artroza cu fizioterapie și kinetoterapie sau prin anumite tratamente antiinflamatoare.

În stadiul 3 există anumite substanțe care ajută tratamentul împotriva artrozei.

PRP-ul este plasmă îmbogățită cu trombocite, adică sângele pacientului se ia, se pune într-o eprubetă specială, se prepară, se reinjectează în articulația afectată, ajutând regenerarea țesuturilor. Acidul hialuronic este un gel vâscos care ajută la lubrifierea articulației și reduce din frecare .”, a spus specialistul în domeniu.

Când artroza a ajuns deja la gradul 4, care este un grad avansat, singura soluție este reprezentată de o protejă totală sau parțială, în funcție de necesități.

„O proteză redă viață unei articulații care nu mai există. Nu este schimbarea articulației cu totul .”, a precizat specialistul în domeniu.  

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce trebuie să cunoască femeile despre fibromul uterin. Poate fi o problemă pentru infertilitate?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat