Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este chiar coaja, adica partea care, de obicei, se arunca. Coaja cartofilor contine pigmenti cu actiune antioxidanta si antiumorala, vitamine si fibre.
Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arteriala, previne puseurile de hipertensiune si are efecte benefice in tratatrea gastritei si a ulcerului gastic. Sucul de cartof se obtine din folosirea cartofului cu tot cu coaja dupa indepartarea pamantului, a impuritatilor si a partilor inverzite (culoarea verde a cojii indica un nivel riidcat de toxicitate) consumat imediat pentru a evita oxidarea. Se pot folosi in combinatie suc de mere sau de morcov, pentru un gust mai bun.
Decoctul de coji se obtine prin fierberea acestora 10 minute, intr-o cana de apa, care apoi se filtreaza. Preparatuil rezultat se consuma pe stomacul gol, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile ramase dupa decoctie se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro