Un cozonac bun si preparat corect are nevoie in primul rand de o faina de calitate, de timpul framantarii si de intensitatea flacarii cuptorului sa se coaca bine pe toate partile.
Mod de preparare
Faina se cerne de trei ori, ca ea sa fie mai pufoasa
Apoi intr-un vas se incalzeste laptele cu tot zaharul, iar apoi se lasa la racit. Se pregateste maia din drojdie.Astfel,drojdia se topeste cu o lingurita de zahar, se adauga doua linguri de faina si alte 2-3 linguri de lapte. Se lasa la crescut in mijlocul movilei de faina.
Dupa ce si-a dublat volumul, se adauga toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate.
Apoi se framanta aproximativ jumatate de ora. Aluatul se lasa la dospit in bucataria incalzita aproximativ 40 de minute.
Apoi, se imparte in patru parti. Fiecare bucata se intinde pe masa si este umpluta dupa preferinte :cacao, nuca, stafide, fulgi de ciocolata.
Se fac patru suluri si se impletesc doua cate doua.
Se adauga in tava tapetata cu hartie de copt si apoi se ung cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte. Se lasa la crescut din nou pana cand isi dubleaza volumul si apoi se baga la cuptor aproximativ 45 de minute.