Pupilele marite sau micsorate pot fi semnul unor intoxicatii, dar pot indica si tumori cerebrale. Tot ochii pot trada hipertensiunea sau diabetul.
„Culoarea ochilor poate sa semnaleze posibilitatea existentei unor boli oculare, dar si a altor afectiuni generale", afirma Mircea Filip, medic oftalmolog.
Printre afectiunile care pot fi diagnosticate si în urma unor schimbari intervenite la nivelul ochilor se numara tumorile cerebrale, bolile neurologice si chiar cele neuromusculare.
Inflamatiile ochilor pot anunta o infectie în organism
În cazul intoxicatiilor, e important aspectul pupilei. Astfel, intoxicatiile cu alcool, medicamente sau droguri pot fi semnalate de o pupila marita.
„Un examen al fundului de ochi care arata un nerv optic umflat, cu vase de sange sparte, ne duce cu gandul la diabet sau la hipertensiune arteriala", explica Mircea Cristian Moraru, oftalmolog. În plus, inflamatiile ochilor, denumite iridociclite, pot anunta o infectie în organism sub forma unui abces dentar sau sinuzita.
si bolile neurologice pot fi „anuntate" de ochi. În cazul persoanelor cu scleroza multipla apar paralizii ale muschilor oculari, iar pacientii nu îsi mai pot misca nici macar pleoapele.
„Ochii iesiti din orbite ne duc cu gandul la boala Basedow (o afectiune autoimuna a glandei tiroide)", adauga oftalmologul Cristian Moraru. În acest caz, e posibil ca pleoapa superioara sa se retraga în interior, ceea ce face ca privirea sa fie mai stralucitoare. Roseata sau edemul sunt semnele inflamatorii ale bolii.
Pleoape cazute. Poate fi vorba de paralizie, iar daca simptomele apar brusc, pot trada un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumora.
INDICII
Pupila alba= cataracta,
Ochii verzui= glaucom
Aspectul ochilor poate ajuta la diagnosticarea bolilor oculare. „În cazul unui glaucom avansat, culoarea ochilor poate avea o tenta verzuie. Nuanta cenusie poate sugera o inflamatie oculara grava", explica oftalmologul Mircea Filip.
O nuanta albicioasa poate sugera o problema la nivelul corneei, iar o culoare neuniforma a irisului poate sugera atrofia esentiala de iris, deseori complicata cu glaucom. O pupila alba la adult semnaleaza cataracta, iar la copil o tumoare oculara. În plus, o pupila mica poate semnala o inflamatie severa a ochiului.
sursa:doctorulzilei.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro