Putem prepara un cozonac gustos si de pufos fara niciun ou, fara lapte si unt, dar si fara sa mai pierdem timpul cu framantarea lui. Iata o reteta simpla si savuroasa de cozonac de post fara framantare.
Ingrediente:
500 gr faina alba tip 000 Pambac
40 gr drojdie proaspata
250 ml suc de portocale
100 gr zahar
80 ml ulei
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie sau portocale
1 lingurita rasa de sare
Umplutura la alegere sau in amestec:
rahat si/sau ciocolata neagra de post (sau 3
linguri cacao)
200 gr nuca macinata
Mod de preparare: Se amesteca sucul de portocale cu zaharul si se pun intr-un vas la incalzit. Apoi, in acest amestec caldut (nu fierbinte!) se adauga drojdia si se lasa la dospit intr-un „crater“ facut in faina cernuta inainte intr-un lighean/bol. Cand drojdia incepe sa „fiarba“, se adauga si zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie/portocale, sarea si se amesteca bine cu toata faina (doar se amesteca, nu se si framanta).
Daca mai este nevoie de lichid, se adauga apa sau suc de portocale incalzit. Aluatul obtinut trebuie sa fie elastic, nu foarte tare, scrie Adevarul.
Ligheanul cu aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa o ora la dospit (pana cand isi dubleaza volumul). Apoi, cu mainile use cu ulei, impartiti aluatul in doua parti egale si intindeti-le ca pe foi. Puneti pe fiecare dintre ele umplutura dorita, rulati-le si realizati cu ele o impletitura.
Asezati impletitura intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau captusita cu hartie de copt) si mai lasati cozonacul inca o ora la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat. Se introduce in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se lasa la copt 35-50 de minute. Dupa o jumatate de ora, este bine sa verificati daca este destul de copt cu ajutorul unui bat pentru frigarui.
Sursa:Wowbiz.ro
Ingrediente:
500 gr faina alba tip 000 Pambac
40 gr drojdie proaspata
250 ml suc de portocale
100 gr zahar
80 ml ulei
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie sau portocale
1 lingurita rasa de sare
Umplutura la alegere sau in amestec:
rahat si/sau ciocolata neagra de post (sau 3 linguri cacao)200 gr nuca macinata
Mod de preparare: Se amesteca sucul de portocale cu zaharul si se pun intr-un
vas la incalzit. Apoi, in acest amestec caldut (nu fierbinte!) se adauga drojdia si se lasa la dospit intr-un „crater“ facut in faina cernuta inainte intr-un lighean/bol. Cand drojdia incepe sa „fiarba“, se adauga si zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie/portocale, sarea si se amesteca bine cu toata faina (doar se amesteca, nu se si framanta). Daca mai este nevoie de lichid, se adauga apa sau suc de portocale incalzit.
Aluatul obtinut trebuie sa fie elastic, nu foarte tare, scrie Adevarul.
Ligheanul cu aluatul se acopera cu un prosop curat si se lasa o ora la dospit (pana cand isi dubleaza volumul). Apoi, cu mainile use cu ulei, impartiti aluatul in doua parti egale si intindeti-le ca pe foi. Puneti pe fiecare dintre ele umplutura dorita, rulati-le si realizati cu ele o impletitura. Asezati impletitura intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei si tapetata cu faina (sau captusita cu hartie de copt) si mai lasati cozonacul inca o ora la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un
prosop curat. Se introduce in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se lasa la copt 35-50 de minute. Dupa o jumatate de ora, este bine sa verificati daca este destul de copt cu ajutorul unui bat pentru frigarui.
Sursa:
Wowbiz.ro Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Cum a aflat Daniela Iliescu că este însărcinată: Culiță Sterp în culmea fericirii „Îs două? Nu cred”- kanald.ro
Citește și: Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc. Diferență extrem de mică între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi- stirilekanald.ro