Chiar daca cuvantul „ciorba” este foarte cunoscut tuturor romanilor, termenul „supa de oase” este privit cu oarecare suspiciune.
Conform unui vechi proverb sud american, „o supa de oase buna poate reinvia mortii”. Desigur nu este un panaceu, dar multele beneficii ale acesteia au fost recunoscute si pretuite de multe popoare traditionale de-a lungul timpului, fiind apoi demonstrate si stiintific.
Stiinta valideaza acum ceea ce bunica noastra stia. Supa de oase contine minerale care sunt mai usor absorbite de organism.
Contine substante benefice din cartilaj si tendoane, cum sunt condroitinul sulfat si glucosamina, care sunt acum vandute ca suplimente scumpe pentru artrita si dureri de articulatii.
Pretioasa gelatina care se formeaza in urma unei supe concentrate de oase s-a demonstrat a fi benefica in tratamentul multor afectiuni cronice, incluzand ulcerul, anemia, diabetul, distrofia musculara si chiar cancer. Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si calmante (contribuind la un somn mai linistit.)
Supa de oase este foarte benefica pentru vindecarea sistemului gastrointestinal, fiind inclusa in tratarea multor afectiuni care au la baza disfunctii la acest nivel. Sanatatea noastra este in mare parte dependenta de sanatatea tractului intestinal.
Supa de vita
aprox. 2-3 kg de oase de vita de diferite feluri, cu maduva si putina carne
2-3 L de apa filtrata
3-4 linguri de otet de mere nefiltrat, bio
2-3 cepe, taiate in bucati
mari
3 morcovi taiati in bucati mari
1-2 teline taiate in bucati mari
cateva fire de cimbru
1 lingurita de piper boabe zdrobite
l legatura de patrunjel tocat
Pune oasele de vita intr-o oala de inxo mare si acopera cu apa si otet si lasa sa stea o ora.
Optional, poti rumeni in cuptor la foc mic bucatile de oase care au mai multa carne; adauga-le apoi la celelalte bucati din oala, impreuna cu legumele. Mai adauga apa daca este necesar. Adu la punctul de fierbere si indeparteaza spuma de deasupra. Redu apoi focul la minim, adauga cimbrul si piperul. Aceasta supa poate sa fiarba intre 12 si 72 de ore. (Este o ocazie buna de a folosi oala electrica – slow cooker!) Cu putin inainte de a opri focul, adauga patrunjelul si mai fierbe inca 10 minute.
Opreste focul si strecoara bine lichidul. Consuma-l ca atare, in retetele de sosuri, sau in oricare reteta cu carne si/sau legume, care necesita lichid pentru gatire.
Sursa: sanatatemetabolica.com
Conform unui vechi proverb sud american, „o supa de oase buna poate reinvia mortii”. Desigur nu este un panaceu, dar multele beneficii ale acesteia au fost recunoscute si pretuite de multe popoare traditionale de-a lungul timpului, fiind apoi demonstrate si stiintific.
Stiinta valideaza acum ceea ce bunica noastra stia. Supa de oase contine minerale care sunt mai usor absorbite de organism. Contine substante benefice din cartilaj si tendoane, cum sunt condroitinul sulfat si glucosamina, care sunt acum vandute ca suplimente scumpe pentru artrita si dureri de articulatii.
Pretioasa gelatina care se formeaza in urma unei supe concentrate de oase s-a demonstrat a fi benefica in tratamentul multor afectiuni cronice, incluzand ulcerul, anemia, diabetul, distrofia musculara si chiar cancer.
Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si calmante (contribuind la un somn mai linistit.)
Supa de oase este foarte benefica pentru vindecarea sistemului gastrointestinal, fiind inclusa in tratarea multor afectiuni care au la baza disfunctii la acest nivel. Sanatatea noastra este in mare parte dependenta de sanatatea tractului intestinal.
Supa de vita aprox. 2-3 kg de oase de vita de diferite feluri, cu maduva si putina carne
2-3 L de apa filtrata
3-4 linguri de otet de mere nefiltrat, bio
2-3 cepe, taiate in bucati mari
3 morcovi taiati in bucati
mari
1-2 teline taiate in bucati mari
cateva fire de cimbru
1 lingurita de piper boabe zdrobite
l legatura de patrunjel tocat
Pune oasele de vita intr-o oala de inxo mare si acopera cu apa si otet si lasa sa stea o ora. Optional, poti rumeni in cuptor la foc mic bucatile de oase care au mai multa carne; adauga-le apoi la celelalte bucati din oala, impreuna cu legumele. Mai adauga apa daca este necesar. Adu la punctul de fierbere si indeparteaza spuma de deasupra. Redu apoi focul la minim, adauga cimbrul si piperul. Aceasta supa poate sa fiarba intre 12 si 72 de ore. (Este o ocazie buna de a folosi oala electrica – slow cooker!) Cu putin inainte de a opri focul, adauga patrunjelul si mai fierbe inca 10 minute. Opreste focul si strecoara bine lichidul. Consuma-l ca atare, in retetele de sosuri, sau in oricare reteta cu carne si/sau legume, care necesita lichid pentru gatire.
Sursa:
sanatatemetabolica.com Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro