Astăzi, în calendarul catolic, este o Sărbătoare mare. Tot ce trebuie să știi despre Floriile la catolici, tradiții și obiceiuri. Duminica Floriilor.
Astăzi, Duminică, 5 martie 2020 este Sărbătoare mare pentru credincioșii catolici și reformați. Duminica Floriilor sau Floriile este prima Sărbătoare care anticipează Paștele, iar aceaztă zi din calendarul catolic coincide cu Ziua Tineretului.
Ce sunt Floriile?
În această zi, preoții catolici sfințesc ramuri de salcie, pe care creștinii le primesc în amintirea ramurilor de măslin primite de Iisus, la intrarea în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi cu flori. De obicei, în Duminica Floriilor, credincioșii merg la Biserică, pentru a primi crenguțe sfințite de salcie, pe care le vor pune la geamuri, uși, porți sau prin colțurile casei, pentru a fi protejați de ghinion și de rele.
De Florii, oamenii merg la biserică și mai apoi curăță mormintele răposaților din familie, iar la cruci se agață ramuri de salcie. Astfel, se pregătesc mormintele pentru Învierea Mântuitorului și pentru a primi lumină în seara în care se spune că cerul se deschide.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cinci lucruri interzise în Postul Paştelui! Ce tradiţii se respectă cu sfinţenie
Totodată, Duminica Floriilor este începutul Săptămânii Sfinte, sau Săptămânii Patimilor, când se prăznuiesc minunile realizate de Iisus în ultima săptămână a vieții sale, minuni precum intrarea în Ierusalim, pătimirile întâmplate și culminând cu Învierea lui Iisus Hristos. Tot de Florii, credincioși merg, în mod normal, la Biserică, pentru a se spovedi și împărtăși, ca o pregătire pentru Învierea Domnului, pentru iertarea și curățarea păcatelor.
Tradiții și obiceiuri de Florii, pentru catolici
Până la Duminica Floriilor, catolicii participă la diverse procesiuni, în cadrul cărora țin în mână crenguțele de salcie sau de măslin, pe care ulterior le for sfinți în biserică, la finalul slujbei. Apoi, aceste crenguțe se vor pune la geamuri, uși și porți, pentru a se apăra de boli, ghinion și de rele.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
De asemenea, de Florii credincioși se roagă și se spovedesc, ca un procedeu pregătitor pentru Învierea Domnului. Dacă ortodocșii se vor împărtății cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos (pâine și vin), catolicii primesc azima.