Faptul ca unele alimente pot provoca foame in loc sa o potoleasca se explica prin indicele lor glicemic ridicat, adica fac sa creasca rapid nivelul zaharului in sange si apoi sa scada tot atat de repede.
Cei care mananca sushi isi inchipuie ca fac mai bine decat sa consume o pizza. Nimic mai neadevarat fiindca sushi cuprinde in principal orez alb cu otet, prin urmare indicele sau glicemic este ridicat. Amatorii de bucatarie japoneza ar trebui sa opteze mai degraba pentru o supa miso sau sashimi, bogate in proteine si capabile sa potoleasca foamea.
Cei care isi preseaza cu regularitate fructele pentru a obtine un suc 100% natural trebuie sa stie ca ar trebui sa il inlocuiasca cu bucati de fruct sau compot fiindca fibrele fructelor se gasesc in pielita si pulpa. Dupa ce sunt presate ramane doar sucul, care face glicemia sa creasca. In cazul consumului de suc lipseste masticatia, care participa la procesul de satietate.
Cartofii, la cuptor, piure sau prajiti, au un index glicemic foarte ridicat (peste 70), asa incat potolesc foamea pe moment, dar produc rapid pofta de a manca din nou.
Painea alba este fabricata din faina rafinata, cu un index glicemic mare. Nu trebuie insa eliminata complet din alimentatie, ci mancata in alternanta cu painea bogata in fibre, ca cea de secara sau painea completa.
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro