Printre cele mai periculoase E-uri se numara E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vina, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.
E124, un colorant rosu care se gaseste in mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroida.
“Mezelurile, in special parizerul, crenvurstii, bauturile racoritoare si preparatele conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate) contin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase”, explica nutritionistul Mihaela Gribovschi.
Exista si substante incriminate ca avand o contributie semnificativa la aparitia diferitelor tipuri de cancer.
“Din categoria celor “rai” fac parte E131, E123, E142 (colorati), E211 (conservant) interzis in SUA, dar permis la noi. Cel din urma se gaseste in unele bauturi racoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Si potentiatorii de gust si aroma (rinoglucidele) intra in categoria aditivilor care influenteaza aparitia cancerului, in special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului”, avertizeaza nutritionistul.
Sursa: Wowbiz.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro