Astenia de primavara - Cauze, simptome si tratament

Astenia de primavara - Cauze, simptome si tratament
Astenia de primavara - Cauze, simptome si tratament

Daca citesti acest articol, probabil ca in ultima perioada te simti lipsit de energie, nu te poti concentra la nimic sau te simti demotivat. Toate aceste simptome pot avea o singura cauza- astenia de primavara.

In acest articol, farmacist dr. Anca Pop ne va spune care sunt cauzele, simptomele si cum putem trata astenia de primavara pe cale naturala.

  1. Astenia de primavara- Cauze

Fara a fi considerata o boala, astenia de primavara reprezinta un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristete. Pe timpul iernii, pe o durata de circa 4 luni, perioada de lumina este mai scurta decat cea de noapte, iar sinteza de serotonina (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii)  scade, in defavoarea melatoninei

(hormonul somnului). Organismul compenseaza pe aceasta durata dezechilibrul hormonal,  in paralel cu un aport de nutrienti modificat pe timpul iernii, insa spre sfarsitul perioadei pot sa apara semne ale acestui regim de hibernare.

Pe scurt, lipsa luminii naturale prin scurtarea zilei, lipsa vegetalelor si a fructelor proaspete, diminuarea activitatilor in aer liber, pot determina simptomele asteniei de primavara prin dezechilibrul biochimic hormonal, enzimatic si mitocondrial.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Astenia de primavara- Simptome

    Astenia de primavara se manifesta prin: stare de indispozitie ce determina oboseala cvasi-permanenta, dificultate in atentie si concentrare, scaderea apetitului, anxietate, apatie, demotivatie, tristete si nivel de energie scazut.

    Manifestarile asteniei de primavara se reflecta in viata de zi cu zi acasa, dar mai ales la lucru.

    Pentru meseriile solicitante si cu risc, in aspecte legate de concentrare si siguranta (ex. lucratori la inaltime, soferi, meserii cu risc inalt, personal chirurgical, etc.) este necesara o atentie speciala si suport.

    Astenia de primavara- Tratamente naturale

      Pentru a evita starile de somnolenta si oboseala, sunt necesare modificari ale dietei, regimului de miscare si relaxare corporala. Farmacist dr. Anca Pop ne da urmatoarele sfaturi pentru a trata astenia de primavara:

      • plimbari sau sport in aer liber sau la sala
      • aplicarea unor tehnici de relaxare profesionala sau proprii fiecaruia (starea de bucurie, rasul sunt corelate cu nivele crescute de serotonina)
      • este important sa consumam legume proaspete, germeni (sursa de GABA – hormonul relaxarii), cereale- orz, ovaz (bogate in vitamina B, magneziu, proteine), orez brun (de asemenea sursa de GABA), orz verde (sursa de coenzima E1- NADH, coenzima anti-oboseala mitocondriala si sulfoxid dismutaza SOD antioxidant)
      • este recomandata folosirea uleiului de peste (surse de acizi grasi omega 3-6 EPA, DHA si coenzima Q10 ce genereaza energie mitocondriala impreuna cu conezima E1 NADH)
      • este important sa mancam fructe bogate in enzime- ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie si  fructul pasiunii
      • este important sa consumam carne de buna calitate, gatita corect- peste, vita (muschi, ficat), curcan, oaie,  in cantitate moderata, spanac pentru aport de fier, esential in productia de energie, si aport de proteine
      • hidratarea corecta este esentiala petru a combate astenia de primavara, cu aport de minimum 1 litru de apa pana la 2 litri. Aportul corect de apa va rezolva imediat simptomele de oboseala, senzatia de epuizare, durerile de cap si anxietate
      • dusurile reci dimineata favorizeaza circulatia sanguina si dau o senzatie de prospetime. De asemenea, sauna, masajul pot sa elimine senzatia de oboseala


      Citește și:

      Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

      Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

      INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

      Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

      Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

      Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

      Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

      Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


      Cookies