Cunoscută în popor sub denumirea de “boala sărutului”, mononucleoza este o infecţie cu virusul Epstein Barr, prezent în salivă, care afectează cam 10-20% din tineri, majoritatea între 15 şi 35 de ani.
În primă fază se prezintă ca o amigdalită, cu deosebirea că şi splina este afectată şi poate duce la complicaţii precum insuficienţă hepatică sau chiar cancer oral. Simptomele sunt înşelătoare, iar medicii o recunosc greu.
Virusul Epstein Barr se găseşte în mod normal în salivă, însă boala se declanşează când imunitatea scade şi virusul începe să se înmulţească. De regulă, sunt afectate persoane depresive, pesimiste, cu un stil de viaţă dezechilibrat şi stresant.
Deşi se manifestă ca o răceală, nu se transmite la fel de uşor, prin tuse sau strănut, fiind nevoie de o cantitate mai mare de salivă. Boala se face o dată în viaţă, însă cei afectaţi rămân purtători pentru totdeauna şi îi pot infecta pe ceilalţi.
Riscul creşte direct proporţional cu numărul “partenerilor”. Simptomele afecţiunii apar, de regulă, după o lună, şi includ febră, faringită, inflamarea ganglionilor din gât, pete albe pe amigdale şi în jurul lor, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, stare de oboseală şi respiraţie greoaie.
De aceea, iniţial, bolnavul merge la medicul de familie sau la ORL-ist, care îi pune diagnosticul de amigdalită şi îi prescrie antiobiotice.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>