Atentie! Singuratatea este la fel de periculoasa ca fumatul!

Atentie! Singuratatea este la fel de periculoasa ca fumatul!
Atentie! Singuratatea este la fel de periculoasa ca fumatul!

Efectul singuratatii asupra mortalitatii premature este major si incontestabil, releva un amplu studiu desfasurat de cercetatori americani, care a confirmat asocierea dintre izolare si riscul de deces prematur.

Toate studiile stiintifice publicate pe aceasta tema intre 1980 si 2014 au fost examinate de o echipa de cercetatori americani care le-a retinut pe cele mai pertinente, acestea vizand in total peste 3 milioane de oameni de pe tot globul. Singuratatea si izolarea sociala, stabilite obiectiv sau auto-declarate (sentiment subiectiv) au fost analizate pentru a determina impactul lor asupra mortalitatii premature.

S-a constatat un risc cu 30% mai mare, indiferent de sex sau perioada de observatie.

Impactul este determinat de starea initiala de sanatate si de varsta, izolarea afectand in mod mai pronuntat, in termeni de moarte prematura, persoanele sub 65 de ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Autorii studiului arata ca ‘in mod global, influenta singuratatii, obiective sau subiective, asupra mortalitatii premature este comparabila cu factorii cunoscuti de deces prematur’ (fumat, sedentarism, obezitate).

S-au observat efecte fizice (indeosebi cardiovasculare) si psihologice (stres, anxietate, depresie), iar situatiile de izolare necesita sprijin din partea apropiatilor, dar si ale colectivitatii pentru a-i face pe oameni sa nu mai fie singuri.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

EDITORIAL: Orice secundă e prețioasă...

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Sumă exorbitantă cerută de Delia pentru o oră de cântat

Horoscop 26 septembrie 2024. O zodie este într-o stare de spirit mai conflictuală

Rebecca a încălcat regulamentul competiției! Ce decizie va anunța Andreea Mantea: „M-ai mințit și pe mine și pe noi toți”. Aflați ce se va întâmpla cu soarta concurentei în episodul de luni, 23 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul SPP!


Cookies