Un studiu efectuat în urmă cu scurt timp arată că obezitatea din timpul sarcinii ar putea dezvolta la cei mici o serie de boli foarte grave
Cercetătorii de la Universitățile Colorado din Statele Unite, au publicat pe 15 mai 2022, în Journal of Physiology, un studiu care arată că femeile însărcinate obeze ar putea aduce pe lume bebeluși cu boli cardiovasculare grave.
Femeile însărcinate obeze ar putea avea nou-născuți cu risc crescut al unor boli grave
Studiul amintit anterior susține faptul că modificările din expresia genelor schimbă modul în care inima metabolizează carbohidrații și grăsimile. Acestea înlocuiesc, așadar, preferințele inimii pentru nutrienți și le îndreaptă spre grăsimi și mai departe spre zahăr.
Inimile bebelușilor aflate în pântecele femeilor obeze sunt vizibil mai mari, cântăresc mai mult și au pereții mult mai groși decât în mod normal.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Femeile însărcinate obeze ar putea avea nou-născuți cu risc crescut al unor boli grave. Studiul mai arată faptul că descendenții de sex masculin, cât și cei de sex feminin din mame cu obezitate au avut funcția cardiacă afectată, însă au existat diferențe în progresia între sexe.
Se pare că bebelușii de sex masculin au fost afectați de la început, în timp ce funcția cardiacă a sexului feminin s-a înrăutățit progresiv odată cu vârsta.
„Cercetarea noastră indică un mecanism care leagă obezitatea maternă cu bolile cardiometabolice ale generației următoare. Acest lucru este important deoarece obezitatea crește rapid la populația umană și afectează aproape o treime dintre femeile aflate la vârsta fertilă”, a spus dr.
Owen Vaughan de la Universitatea Colorado și autorul principal al studiului.Citeste si: Vești bune pentru tineri! Pot primi până la 15.000 de euro de la stat, fără acte sau garanții
Necesarul caloric pentru femeile însărcinate
Potrivit doctorului Marius Fodor, Chirurgie bariatrică și chirurgie vasculară, femeile însărcinate ar trebui să consume circa 1900 kcal în fiecare zi.
„Femeile însărcinate ar trebui să consume cu circa 200 kcal în plus pe zi în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină. Acest număr este potrivit pentru femeile care consumă un număr recomandat de 1900 kcal pe zi în timpul perioadei cât nu sunt însărcinate”, scrie specialistul.