Fenomenul de burnout este des întâlnit în rândul celor de până în 40-45 de ani. Este vorba de munca până la epuizare, fără pauze sau relaxare. Consecințele sunt cu siguranță greu de suportat, însă această oboseală dusă la extrem poate fi evitată și chiar sunt metode recomandate în acest sens.
Ți s-a aprins un beculeț? Vezi despre ce este vorba în rândurile următoare și pune în practică tot ce ți se pare în regulă pentru a evita o sesiune de burnout.
Cum să spui stop și să te odihnești înainte de a fi prea târziu
- Nu te supraaglomera
Taskurile încărcate de la muncă și fuga către deadline-uri care în realitate mai pot aștepta pot duce în timp la oboseală psihică. Este grav aici faptul că, deși mintea mai are resurse, organismul spune nu. O practică pe care ar trebui să o ai în vedere este “frânarea”. Cu alte cuvinte, pune frână lucrurilor care te solicită prea mult, fă ordine în activități și sarcini, ba chiar încearcă să spui “nu”.
Te poți organiza în așa fel încât să nu disperi în ultimele zile de muncă din săptămână și nici să aduci grijile acasă. Chiar dacă pare greu de crezut, se poate pune în practică acest lucru, mai ales din momentul în care conștientizezi că altfel nu se mai poate.
- Fă-ți ordine în dietă
Munca stresantă e mână în mână cu dieta alimentară precară. Împreună duc, inevitabil, la burnout, fenomenul de epuizare maximă a organismului. O bună metodă de evitare a acestui lucru este chiar schimbarea dietei și mai exact a lucrurilor pe care le mănânci.
Fă-ți timp să cumperi alimente sănătoase pe care să le gătești acasă, elimină dulciurile, carbohidrații, băuturile alcoolice și cele carbogazoase. Toate acestea alimentează prost organismul și îl direcționează către epuizarea finală când corpul va da semne că pur și simplu nu mai poate. Știai că fructele consumate de dimineață te ajută să vezi lumea cu alți ochi? Încearcă și ai să vezi!
- Ascultă muzică
Sunt mulți oamenii care nu concep lumea fără muzică. Aceasta este antidotul tuturor suferințelor, în cele mai multe cazuri, și chiar se face terapie în acest sens. Cu o pereche de AirPods de pe Altex.ro poți începe drumul spre vindecare, înainte de a intra în burnout. Platformele de muzică sunt diverse, important este să lași toate așa-zisele deadline-uri de la muncă și să îți oferi timp pentru tine. Muzica te poate ajuta atunci când corpul spune că este momentul să te relaxezi, acum!
- Alocă timp doar pentru tine
Faptul că ești aproape de epuizare spune clar că nu ai timp pentru tine sau cel puțin nu așa cum ar trebui. Crezi că nu poți fi înlocuit la muncă, la un moment dat? Să știi că mai bine ai căuta echilibrul și oferi timp pentru tine și lucrurile care îți fac plăcere. Pictează, ieși la o cafea bună, citește, pur și simplu odihnește-te pe canapea visând cu ochii deschiși. Lucrurile acestea simple ajută mult și astfel poți asculta organismul când îți spune că este cazul să o iei mai ușor.
Așadar, burnout-ul poate fi evitat cu aceste metode, însă și cu altele recomandate de specialiști. În orice caz, este esențial să îți asculți corpul și să analizezi semnele pe care le dă pentru a ști când este momentul să iei măsuri și să o lași mai moale.