Locuitorii din cinci zone ale planetei, denumite Zone Albastre, traiesc mai mult decat restul, foarte multi depasind varsta de 100 de ani, scrie revista Time intr-un material care trece in revista cincisprezece obiceiuri alimentare ale bastinasilor acestor locuri.
Insula greaca Ikaria, inaltimile montane din Sardinia, peninsula Nicoya din Costa Rica, Okinawa in Japonia si orasul Loma Linda din zona deluroasa San Bernardino a Californiei sunt cele cinci asa numite Zone Blue, ai caror locuitori au obiceiuri culinare similare.
Carnea, consumata de maximum doua ori pe saptamana- Consumul de carne gatita ar trebui limitat la maximum de cinci ori pe luna, o cantitate de cate 28 de grame sau chiar mai putin.
Pestele, consumat zilnic in cantitate de aproximativ 85 de grame - In cea mai mare parte a acestor zone se consuma sardine, ansoa si cod, pesti care nu sunt expusi la un nivel crescut de mercur sau alte chimicale.
Regimul lactatelor- Locuitorii zonelor albastre isi iau calciul din plante.
Consumul de oua- Locuitorii acestor zone obisnuiesc sa manance un singur ou pe luna. Cei din peninsula Nicoya prajesc oul si il pun intr-o lipie de porumb, iar japonezii din Okinawa fierb oul in supa.
La micul de dejun oul mai este servit alaturi de fructe sau de un terci din cereale integrale ori paine.O jumatate de cana de fasole fiarta in fiecare zi- Fasolea neagra in Nicoya, soia in Okinawa, linte, garbanzo si fasole alba in zona Mediteranei. Practic, fasolea este piatra de rezistenta a dietei locuitorilor din toate aceste zone albastre. In medie boabele de fasole au 21% proteina, 77% carbohidrati si foarte putine grasimi.
Reprezinta o excelenta sursa de fibre si au cea mai mare cantitate de nutrienti pe gram decat orice alta planta de pe planeta.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Regimul painii si cerealelor- In trei din cele cinci zone albastre, painea este un aliment de baza. Dar este diferita de painea pe care majoritatea dintre noi o cumpara.
Mai putin zahar- Locuitorii din zonele amintite consuma aproximativ o cincime din zaharul consumat in mod obisnuit.
Doi pumni de nuci pe zi- Locuitorii din zonele albastre consuma in medie doi pumni de nuci zilnic.
Un studiu recent realizat la Universitatea Harvard, desfasurat pe parcursul a aproape 30 de ani, a scos in evidenta faptul ca cei care consuma nuci au o rata a mortalitatii mai redusa cu 20% decat cei care nu consuma deloc aceste fructe si de asemenea un nivel redus de colesterol ‘nociv’ (LDL) din sange.Mancarea naturala- In zonele albastre, oamenii consuma alimentele in intregime — nu arunca albusul de la ou sau pulpa din fructe. Ei nu iau suplimente, organismul primind tot ceea ce are nevoie din produse integrale cultivate pe plan local. Trebuie evitate produsele din magazin care contin o lista lunga de ingrediente in compozitia lor.
Consumul de apa sporit- Se recomanda consumul a sapte pahare de apa zilnic, anumite studii aratand ca hidratarea reduce riscul formarii cheagurilor de sange.
In privinta bauturilor alcoolice, se recomanda vinul rosu- Locuitorii din zonele amintite consuma in medie 1-3 pahare de vin rosu pe zi. Vinul ajuta organismul sa absoarba antioxidantii si este bun pentru sanatate. Un pahar de vin la finalul zilei reduce stresul, un lucru bun pentru sanatate in general.
Ceaiul verde, foarte bun pentru sanatate- Ceaiul verde reduce riscul bolilor de inima si mai mjultor forme de cancer. Locuitorii din Okinawa beau mult ceai verde, iar din cei Ikaria beau ceai de rozmarin, salvie salbatica si papadie, toate aceste plante avand proprietati antiinflamatorii.
Cafeina, luata numai din cafea- Locuitorii din Peninsula Nicoya si din insulele Sardinia si Ikaria beau insemnate cantitati de cafea. Cercetarile recente au asociat consumul de cafea cu reducerea riscului producerii dementei si a maladiei Parkinson.
Asocierea perfecta a proteinelor- Cei care sunt ingrijorati in ce priveste asigurarea unei cantitati optime de proteine dintr-o dieta bazata pe plante trebuie sa stie ca secretul consta in asocierea legumelor, cerealelor, nucilor si vegetalelor care ofera aminoacizi esentiali pe care organismul nu si-i poate asigura.
Sursa: www.doctorulzilei.ro