Avantajele si dezavantajele consumului de ceai si cafea

Avantajele si dezavantajele consumului de ceai si cafea
Avantajele si dezavantajele consumului de ceai si cafea

Ceaiul si cafeaua au devenit pentru multe persoane de nelipsit la micul dejun, dar si in timpul pauzelor de peste zi ca o metoda de mentinere a energiei si concentrarii, dar ambele optiuni au avantaje si dezavantaje pentru sanatate.

Ceaiul alb este util in prevenirea obezitatii, in timp ce bautorii de cafea sunt mai putin predispusi sa sufere de Alzheimer.

De asemenea, ceaiul poate fi util in prevenirea instalarii diabetului de tip I, scade riscul de infarct si protejeaza impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Oamenii care beau ceai negru de patru ori pe zi prezinta un nivel mai scazut de cortizol, un hormon eliberat in conditii de stres.



Totusi, potrivit unei alte cercetari, adaugarea de lapte in ceaiul negru ar putea anula beneficiile acestuia din urma, legate de protectia impotriva cancerului.

Un factor de risc tine de provenienta ceaiului consumat. Este posibil ca frunzele de ceai sa contina pesticide, pe langa cantitatea mare de tanin gasita in ele, taninul reducand absorbtia fierului in organism, ceea ce poate duce la anemie.

Expertii sfatuiesc bautorii de ceai verde sa aleaga ceaiul alb, deoarece acesta este facut din mugurii si frunzele foarte tinere ale arbustului de ceai si contin mai putine substante nedorite.


De altfel, cercetatorii au aflat ca ceaiul alb contine mai multi antioxidanti, ceea ce inseamna ca poate fi mai eficient in protejarea fata de unele maladii, comparativ cu ceaiul verde.

Antioxidantii din ceaiul alb au potential anti-imbatranire si pot preveni unele forme de cancer, dar si inflamatiile si bolile de inima, pe langa utilitatea in ceea ce priveste prevenirea obezitatii, inhiband dezvoltarea de noi celule adipoase.


Unele studii au gasit o legatura intre consumul de ceai prea fierbinte si cancerul de esofag. Pe de alta parte, consumul de ceai verde a scazut cu pana la 60% riscul de cancer de esofag in cazul femeilor, potrivit unui alt studiu.

in ceea ce priveste cafeaua, bautura considerata a fi mai putin benefica pentru sanatate, unele cercetari au descoperit ca licoarea neagra are unele avantaje pentru sanatate.


Barbatii care beau cafea au un risc mai mic de a suferi de diabet de tip II, de guta, cancer hepatic si ciroza. De asemenea, cafeaua poate preveni instalarea bolii Alzheimer.

O alta cercetare a aratat ca eficienta analgezicelor este crescuta de consumul de cafea, iar batranii se pot bucura de o imbunatatire a memoriei pe termen scurt si de timpi de reactie mai buni daca beau cafea.


Oamenii de stiinta cred ca o serie de compusi chimici din cafea pot fi utilizati pentru a realiza noi medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare si a insomniei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Cum reușește Lora să se mențină în formă? Artista le sfătuiește pe femei să se iubească așa cum sunt: „Încerc să evit zahărul. Compensez cu legume și cu apă.”

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies