Banana bread se numără printre specialitățile noi apărute în bucătăria românească, multe gospodine înlocuind checul clasic cu această delicatesă de origine americană. Descoperă, în acest articol, ce este banana bread și cum poți pregăti cel mai delicios desert pentru întreaga familie.
Checul cu banane, cunoscut și sub numele de banana bread, a devenit foarte cunoscut în ultimii ani, mai ales după ce pe rețelele de socializare au început să circule tot felul de rețete, care mai de care mai interesante și atractive. Așadar, multe gospodine au început să înlocuiască checul clasic, cel pe care îl știm toți, cu banana bread, desertul în care crusta fermă se combină perfect cu miezul fraged și dulce.
Citeste si: Care este secretul celor mai gustoși cozonaci. Cât timp se frământă aluatul de cozonac
Ce este banana bread
Deși la exterior arată ca un chec clasic, în interior seamănă mai mult cu un carrot cake. Aroma care îl definește este, în mod evident, cea de banană, iar rețeta acestui desert delicios este cât se poate de simplă și rapidă.
În combinație cu celelalte ingrediente, bananele sunt foarte sățioase, deci foarte mulți preferă să consume această gustare la micul dejun sau chiar între mese.
„Recomand consumul ocazional de banane, în special în prima parte a zilei, la micul dejun sau drept gustare, deoarece aduc un aport considerabil de glucide şi energie. Totodată, pot fi consumate după antrenament, deoarece potasiul din conţinut poate preveni crampele musculare”, susţine nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Bananele conţin minerale şi vitamine importante precum fier, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, E, acid folic şi caroten. Mai mult, acestea oferă o cantitate mare de fibre care dau senzaţia de saţietate şi ajută la optimizarea tranzitului intestinal.
Mai mult decât atât, aceste fructe au un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric. Potrivit medicilor, bananele ajută la activarea celulelor care compun mucoasa stomacului, deci acționează ca o protecţie împotriva acizilor din stomac.
„Bananele sunt bogate în zaharuri şi au un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că organismul nostru produce insulină după ce le consumăm. De aceea ar trebui evitate de cei cu tulburări ale metabolismului glucidic, de diabetici.
Propun ca aceste fructe să fie servite cu moderaţie, deoarece sunt hipercalorice, bogate în glucide, iar atunci când sunt consumate în exces pot duce la creştere în greutate.
Bananele trebuie introduse în alimentaţie în situaţii individualizate, când proprietăţile sanogene depăşesc dezavantajul calori”, adaugă Florin Ioan Bălănică.
Rețetă banana bread
Ingrediente:
75 ml ulei
2 linguri miere
2 banane
60 ml apă
1 linguriță bicarbonat de sodiu
2 ouă
1 linguriță extract de vanilie
1 praf de sare
1 vârf de cuțit scorțișoară măcinată
100 gr nuci
210 gr făină
Mod de preparare:
Pentru început, încălzește cuptorul la aproximativ 165°C. Amestecă cu un tel uleiul și adăugă treptat mierea. Mai apoi, pune pe rând ouăle, bananele pasate și apa. Adăugă bicarbonatul, extractul de vanilie, sarea și scorțișoara. La final, adăugă făina și amestecă totul. Pune compoziția în forma specială pentru chec și lasă totul la cuptor aproximativ 55 minute.
Pentru a oferi desertului un plus de gust și aromă, poți pregăti o glazură de caramel pe care să o pui deasupra imediat după ce l-ai scos din cuptor. Poftă bună!