Vești bune pentru milioane de români! Ar putea fi alocate sume importante de la stat pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de terminarea concediului de creștere a copilului.
Mămicile care vor să se întoarcă la muncă înainte de terminarea concediului de creștere a copilului vor putea primi de la stat, în fiecare lună, până la 1500 de lei, drept stimulent de inserție. Pentru a putea beneficia de acestă sumă în plus din partea statului, părinții ar trebui să facă câteva demersuri birocratice.
Sumele pe care le pot primi părinții atunci când aleg să își reia activitatea profesională diferă în funcție de vârsta pe care o are bebelușul.
Hotărârea de Guvern 536/2021 prevede ca părinții care se întorc la muncă din concediul de creștere, înainte de împlinirea vârstei de șase luni de către copil sau un an, în cazul celor cu handicap, primesc un stimulent de inserție de 1.500 de lei pe lună. Banii îi vor primi până când copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Părinții care se întorc la locurile de muncă după ce copilul împlinește șase luni, respectiv un an- în cazul celor cu handicap, primesc suma de 650 de lei pe lună.
Important! Oricare dintre părinții copilului pot beneficia de stimulentul de inserție dacă îndeplinesc condițiile puse de legislație.
Citeste si: Salariile româncelor ar putea crește cu 200 de lei! Ce presupune noua Ordonanță pregătită de Guvern
Ce acte sunt necesare pentru acordarea stimulentului de inserție
Stimulentul de inserție se acordă doar în urma unei solicitări. Oricare dintre părinți poate face o astfel de cerere la ieșirea din concediul de creștere.
Părinții care își doresc să revină la locul de muncă pe durata în care au dreptul să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului trebuie să își anunțe angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte.
Angajatorul nu are dreptul de a refuza accesul angajaților aflați în această situație la stimulentul de inserție.
- Actele de identitate ale părinților
- Certificatul de naștere al copilului
- Certificat căsătorie
- Adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire copil,
- Dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional)
- Cerere tip (se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu)
- Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii( după caz)