Nu e vara fara un suc rece, aromat, perfect!
Insa nu faceti din bauturile la temperaturi scazute favoritele anotimpului cald!
Chiar daca vi se pare anormal sa va delectati cu bauturi la temperatura camerei, exista suficiente argumente ca sa optati pentru aceasta varianta de consum!
Consumul frecvent al bauturilor reci este o ingrijorare a medicilor specialisti ORL. “Lichidele reci diminueaza capacitatea de aparare a regiunii cervicale. Laringele va cobori si se va ridica mai incet in timpul deglutitiei, mecanism natural de protectie in timpul inghititului” , este explicatia acestora.
Ce se intampla de fapt? "Mecanismul favorizeaza actiunea factorului toxic la nivelul laringelui”, explica prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie chirurgie ORL. Iar factorul toxic se gaseste atat in tigari cat si in poluantii din atmosfera.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Referindu-ne doar la bauturile reci, chiar daca nu fumati, nu consumati alcool, doar acestea scad capacitatea de aparare a mucoaselor din interiorul gatului.
Merita atunci sa le consumati frecvent? Cu siguranta nu, chiar daca afara vor fi 40 de grade Celsius, chiar daca vi se pare ca o vara perfecta presupune un lichid rece si un loc perfect la mare. Consumati asadar sucuri din fructe si legume la temperatura camerei, evident nu ale celor arse sub razele soarelui.
Cum sa faci o stevie delicioasa? Creste spontan peste tot, nu e neaparat nevoie sa ajungeti la piata ca sa faceti un suc de stevie.
Se iau frunzele cu tot cu tulpina, se spala si se taie in bucati mici.Se pun in blender pana cand extrageti sucul. Acesta se combina cu doua banane pisate cu furculita. Apoi se adauga apa si miere. Este tonicul perfect, plin de amidon si de fibre. Va tine asadar si de foame.
Capsunile cu apa dulce- Sucul de capsuni e primul suc din fructe autohtone care va delecteaza papilele gustative. Striviti capsunile cu o furculita, apoi amestecati cu apa plata, adaugati putina miere, un praf natural de vanilie. Tocmai am descoperit un mod perfect de a va revitaminiza. Capsunile, ca de altfel toate fructele de padure, contin atat de multi antioxidanti incat merita sa abuzati de ele. In plus, va aduc doar 32 de kilocalorii la 100 de grame, multe fibre si un zahar care se absoarba lent in organismul uman.
Socata aromata- Un alt suc pentru o vara fierbinte? Socata din 10 flori mari, 2 lamai, 8 grame de drojdie, 8 litri apa, miere dupa gust. Se prepara intr-un borcan de 10 litri. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga mierea si sucul de lamaie, cojile de lamaie taiate cubulete. Se acopera cu apa si se lasa pana a doua zi la macerat.
Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, o puneti in sticla (nu in pet-uri) si o depozitati in frigider.
Piersicile si caisele fac spectacol in pahar- Inlaturati samburii si taiati fructele in cuburi foarte, foarte mici.
Stropiti cu zeama de lamaie. Intr-un blender, mixati caise coapte cu putina vanilie si faceti piureul de fructe. Apoi se combina cu fructele taiate in cuburi mici. Adaugati apa plata. Gata sucul! Se consuma imediat.Citeste continuarea pe: www.csid.ro