Atunci când călătorim în mașină alături de cei mici, trebuie să acordăm o atenție ridicată siguranței lor.
Ia în considerare vârsta, greutatea și înălțimea copilului
Aceste criterii sunt cele mai importante atunci când vrei să cumperi un produs adecvat copilului tău. Pornește de la vârsta pe care o are micuțul și verifică specificațiile scaunului auto pentru a ști până când poți să-l folosești. De regulă, este mai convenabil să achiziționezi un dispozitiv convertibil pe care să-l utilizezi cât mai mulți ani decât să-l schimbi la diferite intervale.
Grupa 0 - bebelușii de la 0 la 9 luni, cu o greutate de 0-10 kilograme;
Grupa 0+- reprezintă de fapt prima grup, dar extinsă cu 3 luni și 3 kilograme, adică este adecvată copiilor între 0-10 luni, care au între 0-13 kilograme;
Grupa 1 – copiii cu vârsta între 6 luni și 3-4 ani, a căror greutate se încadrează între 9 și 18 kilograme;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Grupa 2 – micuții între 3-8 ani, cu o greutate între 15 și 25 de kilograme;
Grupa 3 – pentru copiii care au între 6 și 12 ani, iar greutatea lor variază între 22-36 de kilograme.
Unele dintre scaunele auto pot corespunde mai multor grupe. De obicei, specialiștii avertizează părinții să nu grăbească trecerea copilului de la o grupă de scaun la alta, ci să-l mențină cât mai mult timp într-un scaun îndreptat contrar sensului de mers, considerată a fi cea mai sigură poziție. Trecerea la o altă grupă de scaun se face dacă greutatea copilului depășește maximul greutății admise pentru produsul actual ori în cazul în care creștetul capului celui mic depășește partea superioară a scaunului pentru mașină.
Verifică sistemul de prindere
Este esențial să analizezi specificațiile tehnice ale mașinii tale pentru a determina ce tip de scaun auto poți utiliza. În comerț există produse care se fixează în autoturism cu ajutorul centurii de siguranță și scaune care se instalează prin sistemul ISOFIX. În cazul primului tip, în mod clar va fi compatibil cu orice mașină, însă în ceea ce privește ISOFIX, acest sistem standard de asigurare a fixării scaunelor de copii în autoturisme trebuie să fie parte integrantă a autovehiculului. Practic, permite prinderea dispozitivului într-o poziție fixă și rigidă, iar în cazul unui impact se va comporta unitar cu restul mașinii.
Alege un scaun cu material textil detașabil
Pe măsură ce va crește, copilul va deprinde capacitatea de a murdări aproape tot în jurul lui. În călătoriile voastre, se poate întâmpla să mănânce diferite alimente în scaunul auto, să transpire ori chiar să-i fie rău, iar asta înseamnă că produsul trebuie să se poată curăța ușor. O husă detașabilă care se poate spăla ori de câte ori este nevoie va prelungi durata de viață a produsului și îi va oferi copilului tot confortul de care are nevoie.
Acordă atenție accesoriilor
Chiar dacă ar putea fi mai scump, un scaun auto dotat cu diferite accesorii se va dovedi foarte folositor. De pildă, pe lângă faptul că centurile dispozitivului trebuie să fie cu prindere în cinci puncte și să se poată regla în funcție de înălțimea copilului, e recomandat ca acestea să aibă și protecții moi în dreptul umerilor. Fără acestea, chiar și la o frână mai bruscă, centura poate produce mici leziuni în dreptul umerilor copilului. Totodată, un scaun rearward te va ajuta atunci când călătorești singură cu copilul în mașină și nu poți să-l vezi în spate sau să comunici cu el. O oglindă montată în așa fel încât să îl supraveghezi tot timpul îți va fi de mare ajutor.
Un scaun perfect pentru copilul tău trebuie să întrunească toate standardele de siguranță europene, ECE R44.03 sau R44.04, să se potrivească greutății și vârstei celui mic și să fie montat corespunzător. Ia în considerare aspectele menționate și alege un dispozitiv potrivit pentru siguranța copilului tău!