Poate ca putine dintre noi sunt cele care stiu deja faptul ca, atat ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul oolong, dar si ceaiul negru provin din una si aceeasi planta, denumita Camellia sinensis.
Ceaiul verde este un produs natural, absolut nefermentat. Frunzele proaspat culese, dupa sortare si curatare, sunt lasate sa se usuce. Apoi sunt tratate termic rapid proces prin care se evita o posibila fermentatie. Din el se obtin inca doua varietati, ceaiul alb si ceaiul galben.
Efecte negative
Persoanele care sufera de ulcer gastric trebuie sa evite consumul de ceai pe nemancate, deoarece acesta, ca si cafeaua, stimuleaza secretia gastrica si provoaca iritatia mucoasei si hipersecretia de suc gastric.
Ceaiul poate declansa migrene la persoanele hipersensibile si nu se cunoaste exact daca acest efect poate fi atribuit cofeinei sau altui constituent din compozitia sa, deci aviz celor vizati.
Taninurile ce intra in compozitia ceaiului nu sunt niste componente atat de folositoare pe cat se crede. Pe langa faptul ca ne pateaza dintii, ele pot inhiba absorbtia fierului, de aceea acest tip de ceai trebuie dat cu moderatie persoanelor susceptiile sa dezvolte anemii, prin inhibarea absorbtiei fierului.
Consumul in exces de ceai seara poate provoca insomnie. Femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceaiul in exces, dar nu exista niciun motiv pentru care sa renunte la consumul acestuia.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro