O banană conține 9% din aportul zilnic recomandat de potasiu și 8% din aportul zilnic recomandat de magneziu, deci poate ajuta la prevenirea crampelor musculare. Pe lângă acest lucru, fructele au multe alte beneficii! Iată care sunt acestea:
Bananele conțin minerale şi vitamine importante precum fier, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, E, acid folic şi caroten. Mai mult, acestea oferă o cantitate mare de fibre care dau senzaţia de saţietate şi ajută la optimizarea tranzitului intestinal.
Citeste si: La ce este bun bicarbonatul de sodiu
Ce spun specialiștii despre consumul de banane
De asemenea, aceste fructe au un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric. Potrivit medicilor, bananele ajută la activarea celulelor care compun mucoasa stomacului, deci acționează ca o protecție împotriva acizilor din stomac.
„Bananele sunt bogate în zaharuri şi au un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că organismul nostru produce insulină după ce le consumăm. De aceea ar trebui evitate de cei cu tulburări ale metabolismului glucidic, de diabetici.
Propun ca aceste fructe să fie servite cu moderaţie, deoarece sunt hipercalorice, bogate în glucide, iar atunci când sunt consumate în exces pot duce la creştere în greutate.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Bananele trebuie introduse în alimentaţie în situaţii individualizate, când proprietăţile sanogene depăşesc dezavantajul calori”, susține nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
Citeste si: Cât timp se fierb fructele de mare
Beneficiile bananelor pentru organism
Bananele oferă energie
Indicele glicemic al bananelor este în jur de 30 când sunt necoapte și 60 când sunt coapte și conțin trei zaharuri naturale- zaharoză, fructoză și glucoză, ceea ce oferă o sursă de energie fără grăsimi și colesterol.
Ajută la sănătatea inimii
Pentru faptul că au în compoziție fibre, potasiu, folat și antioxidanți, bananele susțin sănătatea inimii. Persoanele care urmează o dietă bogată în fibre au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare decât cele care urmează o dietă săracă în fibre, se arată în studiile specialițtilor.
Ajută la prevenirea cancerului
Lectina, o proteină care se regăsește și în banane, poate ajuta la prevenirea creșterii celulelor leucemice. Lectina acționează ca un antioxidant, care ajută la rândul lui organismul să îndepărteze moleculele cunoscute sub numele de radicali liberi.