Musetelul este o planta a carei flori sunt folosite de secole in tratamentul diferitelor probleme de sanatate, de la tulburari digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum si in prevenirea imbatranirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcanelor si a scalpului uscat.
Florile de musetel sunt bogate in minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esentiale (B1 şi C), glucide, acizi organici si ulei eteric – compus chimic deosebit de eficient in problemele pielii.
Astfel, ceaiul de musetel poate prezenta proprietati antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, anestezice locale, antiseptice, emoliente si cicatrizante.
Florile de musetel trebuie uscate la umbra, pe o panza curata sau hartie alba si se pot folosi timp de doi ani de la recoltare, dupa aceasta data ele pierzandu-si proprietatile benefice.
Ceai de musetel – Mod de preparare
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru uz intern, poti opta pentru pliculetele din comert (200 ml apa fierbinte peste un plic) sau poti alege varianta optima, si anume cea de a pune în 200 ml de apa clocotita o lingurita cu flori de musetel uscate, care se lasa la infuzat timp de 10 minute (se acopera vasul).
Pentru uz extern, se prepara o infuzie mai concentrata din 3-4 lingurite de flori de musetel la 200 ml de apa.
Iata care sunt beneficiile ceaiului de musetel:
Amelioreaza durerile de stomac si simptomele sindromului de intestin iritabil, precum si refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea si durerile de incheieturi, iar asta se datoreaza uleiurilor esentiale precum alfa-bisabolol si matricina, care au proprietati antiinflamatorii.
Previne racelille de sezon si intarirea sistemului imunitar, datorita substantelor cu efect antibacterian si detoxifiant.
Insomnii si anxietate. O ceasca de ceai de musetel bauta cu 30-45 de minute inainte de culcare te va ajuta sa te relaxezi si sa ai un somn odihnitor.
Probleme cu dantura (gingivite, abcese dentare, stomatite, afte), infuzia de ceai de musetel este ideala (se tine in gura infuzia calduta timp de 5 minute).
Amigdalita sau dureri in gat este recomandata gargara cu infuzie de musetel de 3-4 ori pe zi.
Tratamentul leucoreei (secretii albicioase dense, asociate cu un puternic prurit), sunt indicate spalaturile vaginale.
Tratarea colicilor bebelusilor, a direei si a febrei, insa specialistii pediatri recomanda un consult prealabil pentru a se stabili doza optima. De regula, se recomanda ca la copiii sub 5 ani sa nu se administreze mai mult de jumatate de ceasca de ceai de musetel pe zi.
Indeparteaza aspectului de ochi obositi si a cearcanelor (se pun pliculetele de ceai la temperatura camerei pe ochii inchisi) si poate chiar sa amelioreze eczemele, acneea si iritatiile fetei, creand in acelasi timp un efect de iluminare a tenului (adu la fierbere 200 ml de apa, adauga doua pliculete de musetel sau 3 lingurite cu flori de musetel si fa o infuzie cu aburi).
Contraindicatii:
Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de ceai de musetel deoarece poate cauza contractii uterine care pot duce la pierderea sarcinii.
Desi musetelul este aparent un panaceu, nu toti oamenii au reacţii pozitive. Exista situatii cand musetelul poate avea efecte adverse precum greata sau alergii severe (din cauza polenului).
De asemenea, ceaiul de musetel trebuie consumat cu precautie de persoanele pentru care anticoagulantele sunt contraindicate deoarece contine o substanta numita cumarina, care in concentratii mari poate pune viata in pericol.
Sursa: www.csid.ro