Consumul regulat de ceai poate aduce organismului nostru nenumărate beneficii. Însă știați care sunt mai exact acestea?
Aflați
Ce beneficii are consumul de ceai
Ceaiul crește anduranța musculară și lupt ă împotriva radicalilor liberi
Ceaiul este cunoscut pentru beneficiile sale asupra organismului, din mai multe puncte de vedere. Printre aceste beneficii se află și faptul că poate ajuta la creșterea anduranței musculare, conform datelor unui studiu din Japonia. Se pare că, catehinele pe care le conține, de exemplu, extractul de ceai verde, ajută organismul să facă față mai ușor la tot ce înseamnă efort fizic. Astfel, putem derula antrenamente mult mai intense și totodată să ne și bucurăm în continuare de sport în sine, fără să obosim atât de repede.
În plus, consumul de ceai duce și la lupta împotriva radicalilor liberi, care contribuie la îmbătrânirea țesuturilor. Această luptă împotriva radicalilor liberi, ne ajută să ne protejăm organismul și sănătatea de apariția cancerului, bolilor de inimă și a celor neurologice, ținând cont de faptul că aceștia sunt cei care afectează structura celulară.
Ceaiul ajută la hidratarea organismului și la creșterea imunității
Este cunoscut deja faptul că există o importanță aparte asupra hidratării pentru ca sănătatea organismului să rămână intactă, motiv pentru care este recomandat să consumăm minimum doi litri de apă, pe zi. Cu toate acestea, pe lângă apă, putem consuma și anumite alternative ale acesteia, poate chiar mai sănătoase, precum ceaiul. Printre tipurile de ceai care ne ajută în acest sens, se află și ceaiul verde și cel negru. Ambele ne energizează, iar în același timp, ne și hidratează. De asemenea, tot ceaiul verde și cel negru sunt cele care ne protejează organismul împotriva afecțiunilor, fiind astfel un ajutor numai bun pentru sănătatea organismului.
Ceaiul ne oferă energie, concentrare și reduce stresul
Se pare că și ceaiul conține cofeină, motiv pentru care are nenumărate efecte benefice asupra creierului, ajutându-ne astfel să ne concentrăm mult mai bine și să prindem energia de care avem nevoie. În plus, ceaiul conține și L-teanina, un aminoacid care ajută la îmbunătățirea performanțelor cognitive, dar și reducerea nivelului de stres. De asemenea, conform unui studiu din Elveția, se pare că ceaiul verde este cel care ajută la îmbunătățirea memoriei.
Citește și: Care este rolul apei în alimentație?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cele mai populare ceaiuri pe care le poți bea zilnic
Ceaiul verde
Unul dintre cele mai benefice ceaiuri pentru organism, este ceaiul verde. Astfel, acesta este cel care ajută persoanele care doresc să slăbească, să-și îmbunătățească funcțiile creierului, având proprietăți antibacteriene. În plus, odată consumat, ceaiul verde poate ajuta și la reducerea riscului de diabet şi boli de inimă sau la prevenirea cancerului.
Acest aspect este datorat de compusul pe care ceaiul verde îl conține, numit epigallocatechin gallate (EGCG). Acest compus are rolul de a oprii multiplicarea celulelor canceroase, iar totodată şi de a le distruge. Astfel, pentru a ne bucura de beneficiile oferite de ceaiul verde, se recomandă să fie consumat cu regularitate, aproximativ trei căni, în fiecare zi.
Ceaiul de mușețel
Un alt tip de ceai benefic pentru organism este și cel de mușețel. Astfel, acesta este cel care deține proprietăţi antiseptice şi antispastice, ceea ce duce la reducerea iritaţiei intestinelor. În plus, se pare că ceaiul de mușețel poate ameliora balonarea şi reduce totodată și gazele intestinale. De asemenea, odată consumat în mod regulat, acest ceai poate regla și secreţia de sucuri digestive, îmbunătăţind astfel tranzitul intestinal. Se recomandă ca ceaiul de mușețel să se consume de mai multe ori pe zi.
Ceaiul de ghimbir
Nu în ultimul rând, și ceaiul de ghimbir face parte din categoria celor care oferă cele mai multe beneficii organismului nostru. Astfel, conform oamenilor de ştiinţă, se pare că rădăcina de ghimbir conține peste 500 de compuşi. Aceștia sunt cei care acţionează asupra întregului organism, ținând cont de faptul că poate îmbunătăţi digestia, rezolva problemele tranzitului intestinal și scădea colesterolul rău. În plus, consumul regulat al ceaiului de ghimbir ajută și în cazul stărilor de greaţă, stimulând totodată și arderea grăsimilor.
Se recomandă ca ceaiul de ghimbir să se consume prin fierberea câtorva rondele de ghimbir în apă, timp de aproximativ 15 minute, iar imediat ce s-a răcit, să se adauge puţină miere şi zeamă de lămâie, după preferințe.
Cum să consumi ceai, într-un mod corect
Ceaiul se poate consuma în mai multe modalități, și anume: prin infuzare, decocţie şi macerare, fiecare în parte având un alt proces de preparare.
Cu toate acestea, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care plantele medicinale le oferă, poți utiliza cea mai simplă şi cea mai populară metodă de preparare a ceaiului, mai exact, infuzia.
Infuzia este cea care presupune extragerea substanţelor active, din plantele medicinale. Acest proces constă în turnarea apei clocotite, peste ceaiul ales. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de timpul de infuzare al plantelor. Atunci când plantele medicinale sunt infuzate mai mult decât trebuie, concentraţia subtantelor active poate fi distrusă complet.
Prin urmare, infuzia propriu-zisă poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră. Există chiar și anumite plante care se pot prepara doar prin intermediul acestei metode, așa cum sunt și cele de mentă, roiniţă, tei şi muşeţel.
Citește și: Ceaiul verde si beneficiile sale. De ce ar trebui sa il bei zilnic