Laptele este printre cele mai consumate lichide la nivel global, fiind o sursă importantă de nutrienți. Află din rândurile de mai jos beneficiile consumului de lapte!
Mihaela Bilic, nutriționist, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre beneficiile consumului de lapte.
Consumul de lapte poate ajută la menținerea unei greutăți sănătoase
Laptele este un aliment necesar pentru organism, deoarece conține nutrienți, precum proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.
”Laptele este un aliment complet, dacă ar avea și fibre ar putea fi alimentul ideal prin care oricine ar putea trăi numai cu lapte.
Citește și: Idei sănătoase pentru pachețelul copilului. Cum îi implici pe cei mici atunci când pregătești
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Laptele este o sursă excelentă de calciu și vitamina D, ceea ce ajută la menținerea sănătății oaselor și a dinților
Laptele este bogat în calciu, fosfor și vitamina D, fiind nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor. De asemenea, consumul de lapte ajută la o fixare și o eficiență superioară cu calciul venit din alte produse vegetale. Calciul și fosforul din lapte ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor dentare.
”Laptele este cunoscut pentru calciu, toată lumea știe că trebuie să bem lapte pentru a avea oase puternice. Calciul din lapte vine la pachet cu fosfor și cu vitamina D, aceste două elemente ajută la o fixare și o eficiență superioară cu calciul venit din alte produse vegetale.”, a mai explicat ea.
Studiile au arătat că consumul regulat de lapte poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare
Există studii care sugerează faptul că laptele ajută copiii la creșterea în înălțime, și are și factori de protecție împotriva obezității. Laptele reduce riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, în special atunci când este consumat într-o dietă echilibrată. Calciul din lapte reprezintă mineralul care reușește să neutralizeze aciditatea din corp, iar acest lucru se întâmplă când metabolismul produce acizi care au nevoie de tamponare.
”Sunt studii care arata că cei mici care beau trei pahare de lapte pe zi au șansa să crească mai înalți decât moștenirea lor genetică și are factori de protecție și împotriva obezității. Pe lângă faptul că este important pentru sistemul osos, trebuie să știm că acest calciu din lapte este principalul mineral care neutralizează aciditatea din corp, adică tot metabolismul nostru face produși acizi care trebuiesc neapărat tamponați. Noi avem nevoie de un gram de calciu pe zi, ca să neutralizăm aciditatea din organism.”, a menționat aceasta.
Proteinele din lapte conțin aminoacizi esențiali, necesari pentru construirea și repararea țesuturilor din corp
Doza zilnică de lapte constă în trei porții esențiale, ceea ce înseamnă aproximativ 500-750 ml. Astfel, un pahar cu lapte sau lapte cu cafea, un iaurt și o bucățică de brânză este mai mult decât suficient. Lactoferina este o proteină importantă care se regăsește în lapte, care are capacitatea de a fura fierul de la bacteriile patogene, pentru a nu le lăsa să se multiplice.
”Tot ce mâncăm este extrem de concentrat în calorii, și extrem de mic ca volum. Pe când laptele ne aduce 87% apă și proteine, carbohidrați și grăsimi în procent de 3,5%. Doza zilnica de lapte înseamnă trei porții, ceea ce înseamnă un pahar de lapte sau cafea cu lapte, dacă suntem adulți, un iaurt, o bucățică de brânză, și cam asta este. Mai avem în lapte o chestiune unică, și anume lactoferina, o proteină care fură fierul de la bacteriile patogene și nu-i mai lasă să se multiplice. Lactoferina ne protejează de boli, pentru că fura fierul necesar multiplicării virusurilor.”, a încheiat specialistul.