Adevarate depozite de vitamina C, dar si alte substante bioactive antioxidante si energizante, macesele potenteaza activitatea sistemului imunitar, asigurand un scut infailibil contra bolilor.
Vitamina reprezentativa a maceselor este vitamina C, un antioxidant care ajuta la absorbtia fierului si la fixarea calciului, dar recunoscuta si pentru faptul ca ajuta organismul in procesele de vindecare a ranilor.
De mentionat este ca se gaseste intr-o cantitate de 50 de ori mai mare decat in lamaie si de 200 de ori mai mare decat in mere.
In afara de vitamina C, macesele contin si vitamina A, vitamina K (cunoscuta mai ales pentru rolul sau in procesul de coagulare a sangelui), vitamine din complexul B, vitamina E (tocoferol), vitamina PP, fier, magneziu, dar si o
Iata cum ne ajuta macesele organismul:
Intaresc imunitatea si intervenin remarcabil in combaterea afectiunilor respiratorii, reducand virulenta simptomelor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Inlatura anemia si oboseala, gratie aportului bogat de vitamine si minerale esentiale.
Au efect calmant in caz de insomnii, migrene, astenii nervoase si oboseala fizica cronica.
Au proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, ceea ce le face un super-remediu in caz de infectii urinare sau boli de rinichi.
Usureaza durerea de oase. Cercetatorii Universitatii din Copenhaga au descoperit ca pudra de macese este de trei ori mai eficienta decat paracetamolul in alinarea suferintei cauzate de osteoartrita.
Protejeaza inima. Alaturi de fructele paducelului, macesele sunt campioane in prevenirea crizelor de angina pectorala si infarct. Aceasta pentru reduc vascozitatea sangelui si il purifica, fiind un hipocolesterolemiant foarte bun.
Amelioreaza crizele hepatice, deoarece maresc secretia de bila.
Imbunatatesc circulatia periferica, datorita continutului ridicat de vitamina P care ajuta la mentinerea bunei functionari a vaselor de sange, inclusiv a celor capilare.
Previn constipatia, intrucat favorizeaza peristaltismul intestinal si drept urmare au un efect laxativ bland.
Vindeca acneea. Aplica zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de macese. Pe langa hranirea cu vitamina C, tenul va beneficia si de substantele astringente din pulpa maceselor
Sursa: www.adevarul.ro