Alimentația este cheia către o viață sănătoasă și de aceea trebuie să fim foarte atenți la ceea ce consumăm zi de zi. În funcție de sezon, apar diverse fructe și legume, de care trebuie să ne bucurăm din plin, la acel moment.
Descoperă în rândurile de mai jos care sunt beneficiile nutriționale ale alimentelor de toamnă, dar și sfaturile utile oferite de nutriționistul Mario Popescu.
„Fructele și legumele de sezon vin cu vitamine și minerale și cu o serie de antioxidanți importanți pentru perioada ce va urma.”, a povestit specialistul în nutriție.
Struguri
Strugurii reprezintă o gustare minunată, însă este esențial să îi consumăm doar între mese, fără să îi combinăm.
„Sunt fructe cu antioxidanți și cel mai cunoscut antioxidant, pentru care pentru asta este mâncat, este resveratrol. Nu ar trebui să ne facem griji cu privire la cantitatea pe care o consumăm. Este important să îi consumăm cu sâmburi și cu pieliță, deoarece acolo este cea mai mare cantitate de antioxidanți.”, a mărturisit Mario Popescu.
Cătină
Cătina este un aliment extrem de benefic pentru organism, din care se pot face sucuri excepționale. Acestea pot fi consumate dimineața pe stomacul gol, pentru a ne bucura la maxim de aportul de vitamina C pe care îl are.
„Cătina este un aliment minune, are o cantitate foarte mare de vitamina C, mai mult de 10 ori decât citricele. Un pahar de suc de 100 de ml ne asigură aproximativ între 400-800 de mg de vitamina C.”, a explicat nutriționistul.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dovleac
Vedeta toamnei este dovleacul. Deși majoritatea dintre noi îl preferă în interiorul unei plăcinte, acest desert are mult zahăr și este nesănătos.
O variantă optimă ar fi ca dovleacul să fie rumenit în cuptor, iar apoi să adăugăm miere, scorțișoară sau miez de nucă ras.„Dovleacul este un aliment foarte bogat în vitamina A, în betacaroten, asigură 200-300% din doza de vitamina A necesară și vine la pachet și cu foarte puține calorii: are în jur de 27 calorii/100g.”, a declarat
Nuca
Studiile arată că nucile sunt alimente bogate în nutrienți, fiind foarte benefice creierului uman. Totuși, acestea au un aport destul de ridicat de calorii. Nucile sunt snack-uri perfecte pentru atunci când vrei să mănânci ceva rapid și sănătos, dar pot fi consumate și dimineața, în iaurt sau ovăz.
„Are un conținut ridicat de vitamina E pe care îl are și a acizilor grași nesaturați.
Gogoșari
O legumă extrem de populară toamna este gogoșarul, care poate fi consumat atât sub formă de murături, dar și în diverse mâncăruri sau salate.
„Gogoșarii sunt foarte sănătoși, datorită conținutului ridicat de vitamina C și al antioxidanților, care îi dau și această culoare închisă. Este un sortiment de ardei, dar se găsește preponderent în țările din Europa de Est. Vine la pachet cu fibre foarte sănătoase, induce o senzație de sațietate.”, a declarat vedeta.
Gutuia
Gutuile sunt fructe pe care le găsim doar toamna, așa că este vital să ne bucurăm de beneficiile pe care le are. Aceasta nu doar că are multiple avantaje asupra organismului, ci și asupra tenului nostru, reducând acneea și combătând problema ridurilor.
„Are o cantitate mare de fibre, este un aliment pe care ar trebui să îl consumăm preponderent în acest sezon, deoarece vine la pachet cu o cantitate mare de vitamina C și ne ajută pentru eliminarea și reducerea ridurilor.”, a explicat Mario Popescu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.