Ovăzul este un aliment bogat în fibre, cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți. Medicii recomandă fulgii de ovăz mai ales persoanelor care se află la dietă, fiindcă oferă senzația de sațietate. Citește, în acest articol, care sunt beneficiile ovăzului și ce cantitate ar trebui să consumi în fiecare zi.
Ovăzul reprezintă opțiunea cea mai sănătoasă pentru micul dejun. O cantitate de doar 100 de grame asigură aportul zinlic de proteine, fibre, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, fulgii de ovăz conțin calciu, potasiu, vitamina B3 și vitamina B6, toate fiind benefice pentru sănătatea organismului nostru.
Beneficiile ovăzului pentru sănătate
Susțin sănătatea tractului intestinal
Fiind o sursă bogată de fibre, ovăzul este recomandat de medici în curele alimentare. Consumul zilnic de fulgi de ovăz ajută la ameliorarea simptomelor de constipație, notează specialiștii.
Previne cancerul la sân
Femeile au nevoie de fibre din cereale pentru a reduce apariția cancerului mamar.
Ovăzul ajută la controlul greutății corporale
Fibrele din ovăz au capacitatea de a absorbi cantități destul de mari de apă, astfel că vei avea senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Beta-glucanul favorizează reducerea cantității de calorii consumate și scade riscul de apariție a obezității.Reduce riscul de diabet de tip 2
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ovăzul reprezintă o sursă importantă de magneziu, foarte importantă pentru a îmbunătăți rezistența la insulină. Studiile arată că în combinaţie cu produsele lactate, acesta poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Ovăzul întărește sistemul imunitar
Fiind o sursă importantă de beta-glucan, consumul fulgilor de ovăz ajută la întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, ajută celulele albe să lupte împotriva infecțiilor, la fel că zincul și seleniul, minerale care se găsesc în fulgii de ovăz.
Ce cantitate de fulgi de ovăz se mănâncă pe zi
Potrivit medicilor, doza zilnică recomandată de fulgi de ovăz este de 78 de grame, cantitate care asigură următoarele procente de minerale și vitamine, foarte importante pentru sănătatea organismului:
- 191% mangan
- 41% fosfor
- 34% magneziu
- 24% cupru
- 20% fier
- 20% zinc
- 11% acid folic
- 39% vitamina B1
- 10% vitamina B5
4 moduri în care poți mânca fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz se potrivesc de minune cu diferite alimente, de la iaurt sau lapte și până la fructe proaspete, uscate sau semințe de diferite tipuri. Aceștia pot fi consumați dimineața, la micul dejun, în combinație cu alimentele pe care le preferi.
1. Fulgi de ovăz cu banane
Fierbe 65 de grame de fulgi de ovăz în 60-100 ml de apă și amestecă constant. După ce a fiert, se lasă totul la răcit pentru aproximativ 10 minute. Ulterior, adaugă 230 ml de lapte, 1-2 lingurițe de miere, banane feliate și câteva fructe de pădure.
2. Smoothie de fulgi de ovăz și fructe
Pune într-un blender 2 lingurițe de fulgi de ovăz, o banană, jumătate de măr, o linguriță de miere, 240 ml de lapte și puțină scorțișoară, după gust. Băutura se poate consuma imediat după preparare.
3. Omletă cu fulgi de ovăz
Adaugă două linguri de ovăz într-un bol. Peste pune ouăle bătute și amestecă totul cu grijă. Adaugă compoziția într-o tigaie și servește omelta cu roșii, castraveți sau salată.
4. Clătite cu fulgi de ovăz
Ai nevoie de 250 ml de lapte de migdale, ovăz, 140 de grame de făină de ovăz, 1 banană pasată, 2 ouă, 1 linguriță de sare și 4 linguri de sirop de arțar. Toate aceste ingrediente se amestecă bine cu mixerul, iar mai apoi se adaugă, puțin câte puțin, într-o tigaie. Se gătește timp de 2 minute pe fiecare parte.