Beneficiile si proprietatile mararului

Beneficiile si proprietatile mararului
Beneficiile si proprietatile mararului

Originar din bazinul mediteraneean, unde mai creste inca in stare salbatica, mararul poarta manunchiuri bogate de frunze subtiri care pornesc din tulpinile crestate si scobite.

La mijlocul verii, el are flori mici, galbene, adunate in inflorescente asemanatoare unor umbrele, urmate de cantitati mari de seminte mici, ovale, plate si crestate, care sunt apoi luate de vant.

Frunzele se folosesc la prepararea de cataplasme si comprese.

Semintele se recolteaza cand sunt coapte, apoi sunt uscate intr-un loc umbros, pentru ca substantele lor chimice sa ramana active.

Ele sunt folosite la prepararea de infuzii, tablete, tincturi si pulberi. De asemenea, din ele se extrage un ulei esential.

Semintele de marar contin tanin si mucilagii, substante rasinoase, aleuron si grasimi albuminoide, bogate in ulei esential. Frunzele si fructele contin ulei volatil (carvona), substante minerale si vitamine.

Principiile active din planta ii confera mararului proprietati carminative, stomahice, antispastice, diuretice, antiinflamatorii.

Indicatii terapeutice- Preparatele fitoterapeutice din marar sunt indicate pentru stimularea digestiei si a poftei de mancare, in combaterea balonarilor, in caz de retentii hidrice, edeme.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Semintele de marar sunt eficiente in tratamentul indigestiei si al sughitului, mai ales la copii si sugari. Cercetarile au demonstrat si ca uleiul esential are proprietati antibacteriene, inhiband cresterea bacteriilor intestinale.

Uleiul esential masat pe piele poate sista senzatia de greata, iar preparatele din seminte de marar, aplicate extern in cataplasme, pot fi folosite pentru vindecarea infectiilor.

Administrare: In tratamentul problemelor digestive:

Infuzie: Puneti 4-8 g de seminte uscate la 1 I de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti cate o cana dupa mese.

Tinctura (1:4 in alcool 45%): Puneti 10-15 picaturi intr-un pahar cu apa. Beti de 3 ori pe zi.
In tratamentul vanatailor, al angorjarii sanilor la femeile care alapteaza si al infectiilor gingivale:

Cataplasma: Puneti 50-100 g de fructe uscate la 1 I de apa clocotita.

Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Se pot folosi si frunze.

In tratamentul starilor de greata:

Ulei esential: Masati  cativa stropi pe antebrat, de 2-3 ori pe zi.

Precautii si contraindicatii- Uleiul esential trebuie administrat doar în doze mici, în principal din cauza prezenţei miristicinei.

Uleiul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii.

Mararul contine in mod natural niveluri ridicate de sare, de aceea planta uscata sau extractul apos nu sunt recomandate persoanelor care trebuie sa urmeze un regim hiposodat strict.


Sursa: www.csid.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies