Big Mac: O poveste delicioasă de peste 50 de ani!

mcdonalds
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani!

Big Mac este unul dintre cele mai renumite preparate tip fast food. Însă știați care este povestea sa?

Aflați din rândurile următoare, care este, mai exact, povestea care se află în spatele a unuia dintre cele mai consumate produse de la McDonald's, Big Mac, cum a ajuns să se bucure de succes peste tot în lume, dar și alte aspecte care cu siguranță vă vor uimi.

big mac
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]

Originile Big Mac-ului

Povestea creării Big Mac-ului în 1965 de către Jim Delligatti, un manager de restaurant din Pennsylvania

Jim Delligatti, pe numele său întreg, Michael James Delligatti s-a născut în anul 1918 și a fost un antreprenor american, unul dintre francizații timpurii al lanțului de restaurante fast-food McDonald's, în Uniontown, Pennsylvania, ajungând ca în anul 1967 să fie creditat drept creatorul hamburgerului „Big Mac”. Acesta a fost cel care a conceput Big Mac-ul în anul 1965 în bucătăria primei sale francize McDonald's, apărând în restaurantele sale din Uniontown în luna aprilie a anului 1967, la un preț de doar 0,45 USD (2.05

RON).

Ca orice altă persoană, inventatorul avea o soție, pe nume Ellie, doi fii, cinci nepoți și opt strănepoți. Unul dintre nepoții săi a fost și cel care a dezvăluit un secret bine ascuns de la acea vreme, secret care avea legătură cu modalitatea de aranjare a burger-ului, secret care totodată l-a ajutat pe Jim Delligati să creeze cel mai mare burger din lume, cel puțin de la acea vreme.

" Una dintre părțile dificile ale sandvișului a fost atunci când a făcut două chifteluțe de vită și brânză și cu salata verde și tot aluneca de pe sandviș, așa că a pus pâinea aia în mijloc și a devenit Big Mac.", a declarat acesta, conform ABC News.

În anul 2016, atunci când marele creator al celebrului Big Mac, s-a stins din viață la vârsta de 98 de ani, celebrul brand și-a exprimat pe Twitter recunoștința față de acesta, citându-l:" Nu aș fi visat niciodată, că

creația mea se va transforma într-o bucată de America!
".

Cine a inventat burgerul Big Mac

Citește și: Câte tipuri de zahăr există și la ce anume le folosim. Chef Ștefan Popescu vorbește despre unul dintre cele mai folosite ingrediente

jim delligatti burger
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Alimente pentru un creier fericit: 7 opțiuni sănătoase care te ajută să-ți menții energia și bunăstarea mentală

Scopul creării unui burger mai mare și mai satisfăcător pentru a concura cu burgerii rivalilor

Big Mac a fost creat în bucătăria primei francize situată pe McKnight Road în suburbia Ross Township, debutând la fast food-ul celebru deținut de acesta, în Uniontown, Pennsylvania, pe data de 22 aprilie 1967.

În ciuda celebrității și consumului existent în zilele noastre, se pare că celebrul burger a fost creat tocmai pentru a concura cu hamburgerul "Big Boy", deținut de un alt restaurant de la acea vreme, "Big Boy Restaurants". Cu toate acestea, așa cum s-a și dovedit de-a lungul anilor, Big Mac a devenit mult mai popular, ajungând să fie adăugat în meniul tuturor restaurantelor din SUA, în anul 1968.
Un alt aspect pe care puține persoane îl cunosc, este legat și de denumirea celebrului burger. Se pare că Big Mac a avut două nume anterioare, însă ambele au eșuat pe piață: Aristocrat și Blue Ribbon Burger, al treilea nume fiind și cel care s-a și stabilit să rămână, Big Mac.

mc romania
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]

Detalii despre ingredientele originale ale Big Mac-ului și modul său de preparare

Persoanele care obișnuiesc să consume Big Mac, poate că știu deja care sunt ingredientele regăsite în burger. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că unele schimbări au fost făcute de-a lungul anilor. Big Mac-ul original este făcut cu două chiftele de vită, un „sos special”, salată verde iceberg mărunțită, o felie de brânză americană procesată, două felii de murături cu mărar și tocată, ceapă, servită cu chiflă cu semințe de susan în trei felii.

În ciuda rețetei originale, se pare că la data de 1 octombrie 2018, brandul care îl deține a anunțat că va elimina toți conservanții, aromele și coloranții artificiali din Big Mac. Astfel, celebrul sos original Big Mac a fost dezvăluit de către bucătarul executiv al McDonald's, Dan Coudreaut, în anul 2012. Acesta conținea maioneză cumpărată din magazin, gust dulce de murături și muștar galben amestecat cu oțet, pudră de usturoi, pudră de ceapă și boia de ardei. Odată cu schimbările aduse în anul 2018, McDonald's a reușit să elimine sorbatul de potasiu, benzoatul de sodiu și EDTA de calciu disodic.

poveste big mac mcdonalds
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]


Succesul culminant al Big Mac-ului

Lansarea oficială a Big Mac-ului în 1967 și popularitatea sa rapidă

În anul 1967 avea să apară și să se creeze primul Big Mac, care conține în total 7 ingrediente. Celebrul burger a apărut într-un restaurant din Uniontown, Pennsylvania, la mijlocul anilor 1960, în perioada în care se anunța Big Mac la un preț de doar 0,45 USD (2.05 RON).

Marele creator al burgerului Big Mac, nu se aștepta ca acest burger să devină atât de celebru peste tot în lume. Popularitatea sa a crescut destul de rapid, ajungând că până în anul 1968, Big Mac să fie în meniul fiecărui McDonald's american, iar în 1969, a reprezentat 19% din vânzările totale.

Intervievat de Los Angeles Times în anul 1993, Jim Delligatti a confirmat faptul că nu a fost inventatorul burger-ului cu două etaje: "Nu a fost ca și cum ai descoperi becul. Becul era deja acolo. Tot ce am făcut a fost să-l înșurubăm în priză."

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Ba chiar mai mult, în anul 2007, creatorul a reușit să deschidă Muzeul Big Mac, care găzduiește „cel mai mare Big Mac din lume”, cu o lungime de peste 4 metri. Astfel, în momentul în care burgerul a împlinit 40 de ani, fast food-ul a estimat că vinde cu până la 550 de milioane de Big Mac-uri pe an, ceea ce poate duce cu până la aproximativ 17 Big Mac-uri pe secundă, vândut în mai mult de 100 de țări.

jim delligatti mcdonalds
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]

Extinderea Big Mac-ului la nivel global și impactul său cultural

Dat fiind faptul că burgerul bestial a fost un succes uriaș, iar franciza lui Delligatti a prosperat, odată cu trecerea timpului, șefii au fost cei care decis să lanseze Big Mac-ul în restaurantele din toată țara, fără să se mai rezume doar la Pennsylvania. Demersurile au înaintat destul de rapid, iar în anul 1968, la distanță de doar un an după ce a început să se vândă burgerul în propriile restaurante, preparatul a fost pus la dispoziție peste tot în Statele Unite. Având în vedere succesul continuu adus, nu a trecut mult până când și-a găsit drumul mult mai departe de atât. Acesta a ajuns să se afle în meniurile internaționale, pe afișele publicitare, Big Mac devenind astfel un favorit în întreaga lume, conform lovefood.com.

Recordurile stabilite de Big Mac, cum ar fi cel mai bine vândut burger din lume

Așa cum am menționat anterior, până la împlinirea a 40 de ani de la Big Mac, furnizorul vindea cu până la 550 de milioane de astfel de produse în fiecare an (17 pe secundă). În ciuda faptului că a trecut extrem de mult timp de când a apărut pe piață acest celebru burger, rămâne unul dintre cel mai iubit al lumii de fast-food. Se pare că doar în anii '60 s-au vândut miliarde, dat fiind fapt că era disponibil încă de atunci în sute de țări din întreaga lume, acest aspect fiind valabil și în prezent, conform lovefood.com.

jim delligatti big mac
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]


Moștenirea Big Mac-ului

Rolul Big Mac-ului ca simbol al culturii americane și al globalizării

În ceea ce privește rolul Big Mac-ului din punct de vedere global, se pare că încă din anii 1980, preparatul a început să fie folosit ca instrument economic, chiar de către The Economist, care îl utilizau ca o măsură ușor de înțeles a parității puterii de cumpărare, mai exact, mărfurile identice erau folosite pentru a înțelege diferențele dintre monedele mondiale. Dat fiind faptul că a cest burger este disponibil aproape global, a făcut din acesta articolul perfect pentru respectivul tip de comparație, luând astfel naștere Big Mac Index, care rămâne si în zilele noastre, o abordare recunoscută la nivel global, sub numele de „burgernomics”, conform lovefood.com.

big mac mcdonalds
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]

Dezbaterea continuă cu privire la valoarea nutritivă și impactul asupra mediului al Big Mac-ului

Nu în ultimul rand, în ceea ce privește valoarea nutrițională pentru fiecare burger aceasta poate varia ușor, în funcție de legile alimentare din țara în care se vinde, gustul fiind întotdeauna același." McDonald's Big Mac este un burger 100% din carne de vită și sos Big Mac introduse între o chiflă cu susan. Este completat cu murături, salată verde mărunțită, ceapă tocată mărunt și o felie de brânză americană. Nu conține arome artificiale, conservanți sau culori adăugate din surse artificiale.(...) Există 590 de calorii.", scrie pe pagina oficiala a fast food-ului care îl comercializează.

jim delligatti
Big Mac O poveste delicioasă de 50 de ani![Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Alimente pentru un creier fericit: 7 opțiuni sănătoase care te ajută să-ți menții energia și bunăstarea mentală

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies