Află detalii neștiute din viața cântăreței Maria Tănase, una dintre cele mai importante figuri ale muzicii populare din istoria României.
Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București.
Cine a fost Maria Tanase. Cum a arătat copilăria Mariei Tănase
Copilăria și-a petrecut-o printre doinele muncitorilor care lucrau în grădina tatălui său, un interpret de excepție(la caval), de la care a moștenit talentul artistic.
Maria Tănase a urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de opt ani, în cadrul unei serbări de sfârșit de an școlar.
Prima melodie pe care a cântat-o a fost bocetul unchiului său. O auzise în cimitir, pe când acesta își jelea soția.
La vârsta de 21 de ani, îl cucerește pe Constantin Tănase cu o doină și reușește să se angajeze la Teatrul de Vară Cărăbuș.
Lansarea oficială a avut loc la radio, la emisiunea „Ora satului", unde artista a interpretat câteva piese folclorice, cum ar fi „Ce-i mai dulce ca alvița", „M-am jurat de mii de ori", „Mărie și Mărioara" și „Când o fi la moartea mea".
La vârsta de 25 de ani, Maria Tănase și-a câștigat notorietatea în Austria, la Viena și a înregistrat primele melodii la Casa de Discuri „Columbia".
Trilurile sale se auzeau pretutindeni în România:
„Sunt voci care nu exprimă numai frumosul muzical, minunea veche şi cu toate astea mereu nouă a cântecului, ci ceva mai mult, exprimă sufletul unui loc şi al unui timp. Aşa a fost vocea Mariei. Când cânta ea, […] parcă plângea un violoncel cu strunele de mătase” – Constantin Nottara
Cu cine a fost căsătorită Maria Tănase
În anul 1939, Maria Tănase și Grigoraș Dinicu primesc titlul de „ambasadori ai muzicii populare românești", la o expoziție internațională de la New York.
Celebra interpretă susține, în anul 1940, un recital la Focșani, după care i se interzice orice prestație artistică de către sistemul legionar.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
După o îndelungată absență, revine pe posturile de radio în anul 1941 și ulterior, va avea un turneu în Turcia cu ocazia inaugurării Teatrului de Vară „Taxîm", din Istanbul.
Președintele de atunci al Turciei i-a oferit, în urma recitalurilor pe care le-a susținut la Radiodifuziunea din Ankara, un post de cercetător la „Institutul Etnografic" din Istanbul și totodată titlul de cetățean de onoare al Turciei.
Citeste si: PORTRET: Cine este soțul lui Clotilde Armand
Cum a murit Maria Tănase
Maria Tănase află în timpul unui turneu, în anul 1963, că are o boală incurabilă și că trebuie să se opereze de urgență.
Ultimul spectacol pe ca l-a susținut a fost în orașul Hunedoara.
Ajunge la București, unde este internată de urgenţă.
Pe patul de moarte, Maria Tănase i-a scris celui care i-a fost soţ timp de 13 ani, Clery, o scrisoare de dragoste:
„ Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră. Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară şi galbene în toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoţie: Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…”
După câteva zile, „regina cântecului popular românesc” moare(pe 22 iunie 1963), la numai 50 de ani și lasă un testament, care va deveni celebru:
„Las toată averea mea, mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie, cu acelasi domiciliu ca al subsemantei, pe care-i rog sa ia hotarari numai impreuna privind averea ramasa. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire.
Nepotilor mei, celor trei copii ai fratelui meu si celor trei copii ai surorii mele le las toata dragostea mea de mama. Pe baietii fratelui meu si sorei mele precum si pe sotul Stefaniei ii implor cu cuvant de moarte sa nu fumeze de aci incolo si sa-l iubeasca pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine si cum eu i-am iubit pe ei.
Las cu cea mai apriga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actiuni, ci sa fie sobru.
După moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.
Citeste si: //Cine a fost LADY DIANA- Prinţesa inimilor// data nașterii, căsătorie, copii, divorț, moarte
Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.
Sa nu vina la slujba mea religioasa niciun popa afara de preotul si parintele Bejenaru Vasile din suburbia Caramidarii de Jos, raion Niculai Balcescu, caruia ii sarut mainile pentru ultima data ca atunci cand mamei si tatalui meu le era greu, s-a oferit sa-mi fie tata si mama. Ii multumesc in veci pentru tinuta lui curata si pentru omenia de care a dat dovada cum se cuvenea tot timpul vietii sale.
Daca se va putea si nu va fi greu as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fanatana si in loc de acele parastase, pe care le interzic, din cand in cand sa fie ajutat cate un student si o studenta cu plata cantinei sau a posibilitatilor de masa si sa nu fie nimeni trist.
Citeste si: CELEBRITATE: Totul despre cine a fost Regina Maria a României. Naștere, nume real, căsătorii, moarte
Le doresc viata lunga si sanatate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar daca unora le-am stat greu in drum si au considerat sa ma cunoasca dupa placul lor si nu dupa caracterul si firea mea.
Imbratisez pe toti si doresc sa le fie viata imbelsugata, linistita, sanatoasa si in voie buna."