Biserica pictată de Arsenie Boca, Sf. Nicolae Drăgănescu, a stârnit mai multe controverse de-a lungul timpului. Picturile părintelui au fost considerate de unii preoți ca fiind în afara canoanelor Bisericii.
Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu se află în județul Giurgiu și a fost pictată de Arsenie Boca, în perioada 1967- 1983. Unele imagini zugrăvite de acesta nu au fost însă pe placul preoților, care au considerat picturile mult prea artistice pentru a se încadra în iconografia ortodoxă.
Controversele din spatele picturilor lui Arsenie Boca
Biserica din Drăgănescu are o istorie veche: a fost ridicată încă din anul 1870, de către Petre Dănescu şi Ioan Dumitrescu. De-abia după 1950 a fost însă modernizată și a ajuns să arate ca acum. În perioada comunismului, când părintele Arsenie Boca nu a mai avut voie să țină slujbe, s-a apucat să picteze interiorul acestei biserici.
Icoanele și frescele realizate de acesta nu se încadrează însă în tiparul clasic al unei biserici. Pe lângă scenele din Noul Testament, pe pereții interiori ai bisericii există și niște imagini mai controversate. Cu ajutorul acestora, părintele Arsenie Boca a încercat să transmită mai multe mesaje credincioșilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
”Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, a declarat părintele Iustin Pârvu.
Una dintre scenele reprezentative se află în partea dreaptă, sus, și cuprinde un oraș cu blocuri foarte înalte, cuprinse de flăcări și fum.
Biserica de la Drăgănescu, ”opera de artă” a lui Arsenie Boca
Deși este adevărat că multe dintre picturile din interiorul Bisericii Sf. Nicolae Drăgănescu nu sunt cele cu care suntem obișnuiți, experții au ajuns totuși la concluzia că a existat o logică extrem de clară în realizarea acestora. De exemplu, pe primul nivel, exact unde se îndreaptă ochii credincioșilor, picturile sunt inestetice și ne duc cu gândul mai degrabă la caricaturi.
Explicația este că părintele Arsenie Boca a vrut, în mod intenționat, să arate prin aceste imagini cât de urâtă este, de fapt, lumea în care trăim. Dacă ne uităm mai sus, observăm cum picturile se schimbă. Părintele a reprezentat la al doilea nivel lumea cerească, unde totul este frumos și echilibrat. Chiar și culorile folosite în aceste picturi sunt mult mai calde și mai plăcute ochiului decât cele de la primul nivel.
Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, chiar în ziua în care Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Ştefan cel Nou. Interesant este faptul că martiriul acestui sfânt a fost pictat pe peretele din altarul bisericii de la Drăgănescu. Acest lucru se poate interpreta ca o profeție a părintelui Arsenie Boca.