Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer, isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite.
Sub actiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (in stadiu avansat) isi pierd viata in primul an. Conform Skin Cancer Foundation, in 2015 a fost estimat un numar de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticarii cu aceasta forma de cancer.
Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual. De altfel, tara noastra inregistreaza o crestere in ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanoma.
“In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri.
Daca pana acum cativa ani nici nu ne uitam la alunitele tinerilor, acum le studiem cu atentie, chiar si alunitele copiilor de 10-11 ani. Incidenta melanomului este in crestere, in ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice (subtierea stratului de ozon) si obiceiului bronzarii artificiale, la solar. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar in stratul superficial al pielii.
In stadiile mai avansate, melanomul se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa)”, spune pentru Gandul medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociatiei Melanoma MayDay.