Boala gură-mână-picior este foarte periculoasă - simptome și tratament

Boala gură-mână-picior este foarte periculoasă - simptome și tratament
Boala gură-mână-picior este foarte periculoasă - simptome și tratament

Boala numită „Gură-mână-picior” face ravagii în România. De la începutul lunii iunie până în prezent, au fost afectați peste 30 de copii din județul Suceava.

Conform evidențelor de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada 1 iunie – 3 iulie a.c., 28 de cazuri s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgență, iar alți 7 copii au fost diagnosticați în ambulatoriul secției de Boli infecțioase a spitalului. Copiii provin din toate zonele județului.

Boala se manifestă la copiii cu vârste cuprinse între 1-6 ani, la început cu puncte roșii la nivelul cavităţii bucale, care după una, două zile se transformă în vezicule foarte dureroase.

Copilul face febră şi refuză să mănânce, mai ales alimentele solide, dulci sau acre. În următoarele zile punctele roșii, ca niște bubițe, apar şi la nivelul palmelor şi tălpilor.

Citeste si: 4 simptome aparent banale trădează cancerul ovarian! Cum faci diferenţa dintre această boală cumplită şi balonare! Mergi de urgenţă la medic dacă observi asta

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: 9 din 10 femei nu recunosc simptomele unui accident vascular cerebral

Citeste si: Cancerul de sân. Care sunt primele simptome. Dacă observi asta, mergi imediat la medic până nu e prea târziu

„Tipice pentru această boală sunt ordinea în care apar veziculele și prezența lor la nivelul palmelor și tălpilor. Boala apare în sezonul cald, din mai până în octombrie.

Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate – jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape etc.”, a explicat Monica Terteliu conform monitorulsv.ro.

Tratamentul include medicație antivirală și simptomatică, și, foarte important, nu se administrează antibiotice. Copilul nu trebuie lăsat să se scarpine, iar ulceraţiile apărute după spargerea veziculelor din palmă şi de la picioare trebuie, eventual, pansate.

Medicul-șef al secției Boli infecțioase, Monica Terteliu, a mai spus că pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă respectarea igienei personale, a igienei mâinilor, aerisirea periodică a spaţiilor, spălarea frecventă a jucăriilor, mai ales că boala se transmite cu uşurinţă de la copil la copil, dar şi prin contactul cu obiecte contaminate.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Astea sunt alimentele care iti saboteaza silueta! Afla adevarul despre mancare!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies