Iată ce trebuie să faci, în cazul în care ai mai multe simptome. Cum poți descoperi că ai această boală.
Multe femei nu reușesc să rămână însărcinate și trec prin controale medicale numeroase pentru a afla care este cauza pentru care nu pot avea copii.
Endometrioza este unul dintre cei mai importanți factori de infertilitate, iar în cazul în care nu apare o sarcină, trebuie luat în calcul de fiecare femeie.
Profesor doctor Elvira Brătilă a dezvăluit cum putem să recunoaștem această afecțiune, dar și cum o putem trata.
Citeste si: Medicii ginecologi: “Femeile insarcinate sunt mai vulnerabile la coronavirus”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„În toate studiile, prevalenţa acestei boli este de circa 10% din femei, ceea ce înseamnă mult.
Care sunt simptomele endometriozei
Printre simptomele acestei boli sunt: durerea la menstruație, durerea la contactul sexual, dar și simptome gastrointestinale.
De multe ori, trec ani până ca medicul să pună diagnosticul de endometrioză, iar pacientele ajung de multe ori la mulți specialiști, așa că boala ajunge în stadii avansate și se ajunge chiar și la infertilitate.Fiind o boală cu simptome înșelătoate care întârzie diagnosticarea, este foarte important ca fiecare femeie să afle acest diagnostic și să trateze la timp, medicamentos sau chirurgical.
Citeste si: Ce să mănânci ca să îți crească fertilitatea? Alimente recomandate de nutriţionist!
„De asemenea, sunt şi factori de mediu, dar şi unele substanţe cosmetice care au fost identificate ca factor de risc pentru endometrioză, dar niciunul dintre ele nu este bătut în cuie. Netratată, însă, această boală poate duce la complicaţii renale şi intestinale. Totodată, endometrioza este un factor important de infertilitate", precizează prof. dr. Elvira Brătilă.