Boala “silentioasa” pe care o au 4 din 10 romani. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze!

Boala “silentioasa” pe care o au 4 din 10 romani. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze!
Boala “silentioasa” pe care o au 4 din 10 romani. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze!

Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arteriala se numara printre principalele cauze de mortalitate, avand o incidenta mai mare in tarile cu o dezvoltare economico-sociala slaba sau medie.

Aceeasi sursa precizeaza ca aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, in 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.

Dieta nesanatoasa este o cauza frecventa a hipertensiunii arteriale, atribuita consumului ridicat de sare, in 30% dintre cazuri, si a consumului scazut de fructe si legume, in 20% dintre cazuri, conform informatiilor publicate de Liga Mondiala a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool si grasimi sunt alti factori care determina aparitia hipertensiunii.



Si in Romania, hipertensiunea arteriala reprezinta o problema de sanatate publica importanta: 4 din 10 romani au hipertensiune arteriala, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii

Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania), realizat sub coordonarea Societatii Romane de Hipertensiune. Pe langa adoptarea unei alimentatii echilibrate si mentinerea sub control a greutatii, romanii trebuie sa inteleaga si necesitatea verificarii constante a valorilor tensiunii arteriale.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

” Multi romani nu constientizeaza inca gradul sporit de risc implicat de valorile ridicate ale tensiunii arteriale si complicatiile ce pot aparea, cu precadere in jurul varstei de 50 de ani: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca sau renala”, explica Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune (SRH).

La randul sau, vicepresedintele SRH, profesor dr. Crina Sinescu, a explicat ca hipertensiunea este o boala foarte inselatoare, care “nu doare si nu ustura”.

“Aproape ca nu are simptome. Cel mai tanar pacient pe care il am cu aceasta afectiune are 16 ani, dar sunt si pacienti cu 17, 18 ani. Nu se mai poate vorbi despre o varsta minima. Pe masura ce inaintam in varsta, riscul de hipertensiune creste”, a declarat Crina Sinescu.


Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies