Botezul: tot ce trebuie să știm de la ritualuri la trusou botez

Botezul: tot ce trebuie să știm de la ritualuri la trusou botez
Botezul: tot ce trebuie să știm de la ritualuri la trusou botez

Cu toții am auzit de botez și știm că un copil trebuie botezat la puțin timp după naștere.

Dar știm cu adevărat ce este botezul? De ce se face și ce trebuie să facem? Vă vom explică în cele ce urmează câteva lucruri pe care orice ortodox trebuie să le cunoască.

 

Botezul este unul dintre riturile Bisericii Ortodoxe în care o persoană devine membru cu drepturi depline al Bisericii. Botezul se face o singură dată pentru o persoană. Botezul se face pentru a fi eliberat de orice păcat și pentru a fi mereu cu Dumnezeu. Ritul botezului, adică scufundarea în apă, este foarte vechi. El simbolizează purificarea. Prototipul botezului creștin apare chiar și în timpul vieții pământești a lui Isus Hristos. Oamenii erau botezați ca semn al renunțării la păcatele lor. Proorocul Ioan a botezat la porunca lui Dumnezeu, iar Mântuitorul a fost botezat și El de Ioan, deși era fără păcat și nu avea nevoie de acest lucru. Dar botezul nu era încă văzut că un ritual.

 

Cum ne pregătim botez?

 

Dacă un bebeluș este botezat, părinții și nașii trebuie să fie pregătiți - ei sunt responsabili pentru educarea spirituală a copilului. Este mai bine să discutați despre pregătirea pentru botez cu preotul, deoarece există multe nuanțe și cerințe pe care nu toată lumea le cunoaște. Este important ca părinții și nașii să înțeleagă de ce își botează copiii. Botezul nu este o tradiție frumoasă doar pentru că „ar trebui” să fie și nu este făcut doar pentru dragul petrecerii de după. Acesta este un ritual sacru care trebuie abordat literalmente cu toată responsabilitatea: nașii și părinții își asumă responsabilitatea creșterii unui copil în credința ortodoxă. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să fie botezați ei înșiși.

 

Cine sunt nașii?

 

Aceștia sunt de obicei prieteni apropiați ai părinților. Cerința esențială este să fie dispuși să-l ghideze pe fin din punct de vedere spiritual. Nu poți invita oamenii să fie nași doar pentru că pot oferi cadouri copilului sau sunt prieteni foarte apropiați. Potrivit canoanelor, este neapărat nevoie de un naș - de același sex cu cel botezat, dar conform tradiției, de obicei sunt invitate două persoane: un bărbat și o femeie.

 

Ce este necesar pentru botez?

 

Întreg ansamblul de obiecte este denumit trusou. În afară de anumite elemente, puteți achiziționa un frumos trusou botez de la Fabrica de Accesorii. De obicei, trusoul complet, achiziționat de nași, conține o cămașă albă nouă pentru bebeluși, o cruce, sticluța pentru untdelemn, un săpun și o pereche de prosoape. De asemenea, trebuie să decideți ce nume de sfânt să-i pui copilului. Desigur, trebuie să fiți de acord în prealabil cu preotul. De asemenea, în România există obiceiul că unul din nume sa fie cel al nașului sau nașei. Este o formă de respect și pentru părinții spirituali este o onoare. De asemenea, nașii trebuie să îi dăruiască copilului aur. Pentru fete, cercei și lănțișor, pentru băieți, brățară și lănțișor.

 

Părinții nu au voie să participe la botez?

 

Aceasta este o superstiție. Nicăieri nu se spune că acest lucru nu se poate întâmpla. În primele 40 de zile după naștere, o femeie nu are cu adevărat voie să între în

biserica, dar restul nu este menționat. Dimpotrivă, copilul va fi mai calm cu părinții și rudele lui alături. Botezul este o sărbătoare pentru întreaga familie.

 

Cum decurge ritualul în biserică?

 

Pe lângă rugăciunile, a căror ordine o face preotul conform scripturii, tot acesta introduce copilul în cristelniță de trei ori și pronunță cuvintele sacre. Odată cu botezul are loc un alt sacrament – confirmarea. Preotul unge copilul cu untdelemn prin care îi sunt transferate darurile Duhului Sfânt. După ritual, copilul ar trebui să se împărtășească în viitorul apropiat. Întreg ritualul durează cam o oră.

 

Când poate fi celebrat botezul?

 

Puteți alege orice dată pentru botez, deoarece botezul este permis chiar și când sunt Marile Sărbători Religioase și în perioadele de post. Merită să luați în considerare doar următoarele: înainte de botez, nașii trebuie să se spovedească și să primească Împărtășania. Cu trei zile înainte de sacrament este necesar să țină post.

 

Pregătirea copilului pentru botez

 

Moașă este cea care îl ține în brațe până intră în biserica și apoi îi este dat nașei. Ea ia bebelușul și îl ține în brațe până la sfârșitul ceremoniei. Responsabilitatea ei este să pregătească un scutec alb, nou, entru a usca copilul după scufundarea în cristelniță. Poate fi un scutec din bumbac, un prosop sau un cearșaf de flanel cald. Pentru nou-născuți, este mai bine să alegeți modele cu colțuri pentru glugă pentru a închide mai strâns capul umed. Nașa trebuie, de asemenea, să achiziționeze o cămașă albă de botez, care este purtată după cristelniță ca simbol al purității. După ce a fost îmbrăcat în hainele noi de botez, nașul ține el copilul în brațe. De asemenea, nașul trebuie să fie pregătit să plătească pentru ceremonia de botez.

 

La ce vârstă trebuie botezat un copil?

 

După naștere trebuie să treacă cel puțin 40 de zile înainte ca femeia să fie complet curățată înaintea marelui sacrament. Cu cât copilul este mai mic, cu atât va fi mai ușor să reziste procedurii de scufundare. Nou-născuții nu reacționează atât de dur atunci când sunt ridicați de străini. Însă, de obicei, botezul se face undeva între 3 luni și 6 luni ale copilului. Majoritatea părinților aleg să facă botezul, dacă este posibil, atunci când vremea este mai prietenoasă, pentru a feri bebelușul de răceli și alte neplăceri.

 

Botezul este un sacrament complex și de aceea este aproape imposibil să-i cunoașteți toate nuanțele. Cel mai bine este să vorbiți cu preotul și să vă sfătuiți despre ceea ce trebuie făcut. În plus, nu uitați să vă bucurați de acest pas din viața unui copil, pentru că este ceva, cu adevărat, unic.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies