Aceasta reteta de briose se mosteneste de la bunici. Desertul este delicios si se topeste in gura, iar familia ta o sa fie cea mai bucuroasa de gustul deosebit.
Ingrediente pentru 12 bucati
Crema
-110 g unt, la temperatura camerei
-90 g zahar
-120 g lapte praf
-1 ou
-50 g stafide
-1/2 lingurita scortisoara pudra
-rom sau suc de portocale pentru inmuiat stafidele
Aluat
-350 g faina
-30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
-120 ml lapte caldut
-110 ml apa calduta
-60 g zahar
-1/4 lingurita sare
-50 g unt topit si racorit
-coaja rasa de lamaie, dupa gust
Pentru
-1 galbenus batut cu 1 lingurita zahar sau 1- 2 linguri lapte
Preparare
Crema
Puneti stafidele la inmuiat in rom( suc de portocale).
Intre timp, mixati untul si zaharul pana devin o crema spumoasa si zaharul este topit.
Inglobati laptele praf, apoi stafidele scurse. Impartiti in 12 parti egale.
Aluat
Tapetati cu folie de aluminiu intreaga tava de briose, inclusiv locasurile din tava, adancind folia in acestea.
Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, apa calduta in care ati dizolvat sarea, faina cernuta, drojdia alifiata cu zaharul si dizolvate in laptele caldut. Setati programul de aluat.
Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zaharul, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat nelipicios, neted si elastic. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati in 12 parti egale pe care le modelati sub forma de bile.
Luati o bila, intindeti-o putin intr-o foaie rotunda, puneti la mijloc o portie din crema, apoi adunati aluatul in jurul umpluturii. Intindeti-o din nou sub forma de dreptunghi si pliati-o in doua, pe latime. Faceti pe marginea pliata 8- 10 taieturi, pe 1/3 din latime, cu un cutit bine ascutit sau catter. Rulati pe lungime si transferati intr-un locas din tava de briose.
Procedati identic cu intreg aluatul si crema.
Lasati in tava la crescut pentru aproximativ 30 min, in loc cald, fara curenti.
Ungeti cu galbenus batut cu zahar sau lapte, dati la cuptorul preancalzit la 200 grade si coaceti la aceeasi temperatura, pentru circa 10- 15 min sau pana cand briosele sunt coapte si frumos aurite.
Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 5 min sa se racoreasca, apoi transferati-le pe un gratar la racit.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro