Alimentele care te pot ajuta să lupți cu depresia și anxietatea și pe care le poți consuma oricând.
12 alimente sunt adevărate remedii impotriva depresiei și anxietății, stări și emoți cu care din ce în ce mai multe persoane se confruntă.
Depresia și anxietatea pot fi date de o mulțime de factori din jurul nostru, așa că dacă îți este greu să îți organzezi viața mai bine, poți încerca să introduci în mesele tale câteva alimente benefice împotriva lor.
Dacă te confrunți cu zile în care nu îți dorești nimic altceva decât să stai ore întregi în pat, alimentația nesănătoasă sau plină de zahăr nu va face decât să accentueze
Iată 12 alimente din farfuria ta care te pot ajuta să lupți cu depresia și anxietatea:
Nucile
Citește și: Depresie și stare de bine. 7 alimente pe care ar trebui să le eviți pentru a menține echilibrul emoțional
Citește și: Cum recunoști depresia la bărbați. Cinci semne la care să fii atentă
Nucile sunt pline de grăsimi mononesaturate și proteine, ceea ce însemnă că oferă beneficii excelente, mai ales la nivelul creierului.
Trebuie, însă, consumate cu moderație, deoarece sunt bogate în calorii, însă consumate de cel puțin două ori pe săptămână, te ajută cu nutrienții de care corpul tău are nevoie.
Atunci când vă confruntați cu stări de depresie și anxietate, nucile sunt perfecte pentru consum, fiind bogate în acizi grași și Omega-3.
Alimentele fermentate
Cercetătorii au descoperit că bacteriile intestinale sunt strâns legate de problemele minții, cum ar fi depresia, ele fiind împletite în mod complex într-o conexiune intestin-creier.
Probioticele din alimentele fermentate, precum iaurtul simplu, kombucha și varza murată restaurează și reechilibrează microbiomului intestinal, susținând astfel producția de neurotransmițători care îmbunătățesc starea de bine.
Roșii cherry
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Licopenul este un antioxidant care se găsește în coaja roșiilor și care combate depresia și anxietatea.
Dacă iubești roșiile mai ales adăugate în salate, iar numeroasele soiuri din magazin sau piață îți fac cu ochiul, trebuie să știi că pentru sănătatea creierului tău este bine să te oprești câteodată și asupra roșiilor cherry.
Varza cu frunze
Depresia apare atunci când la nivelul creierului are loc o inflamație, dar legumele cu frunze includ antiinflamatori naturali care pot ajuta la prevenirea acestui lucru.
Varza cu frunze este un aliment bogat în nutrienți, fiind plină în vitamine și minerale, aflându-se în topul alimentelor benefice pentru aceste stări.
Merele
Un măr pe zi ține depresia la distanță, iar acest lucru este valabil și pentru anxietate. Nu doar că sunt bune pentru bunăstarea generală, ci sunt și o sursă excelentă de fibre solubile care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge.
La fel ca verdețurile cu frunze, merele sunt la fel de benefice în combaterea inflamației de la nivelul creierului.
Fasolea
Fasolea este plină de fibre, proteine și mulți alți nutrienți benefici pentru creier, iar vitaminele B regăsite în fasole ajută la restabilirea sistemului nervos prin reglarea nivelului de neurotransmițători. Vitaminele B regăsite în fasole ajută și la refacerea celulelor nervoase.
Fructele de pădure
Pe cât sunt de delicioase, pe atât sunt și de benefice pentru sistemul tău nervos. Fructele de pădure, bogate în antioxidanți și vitamina C, ajută la combaterea stărilor depresive și a anxietății.
Antocianidele, pigmenții responsabili de oferirea culorilor din spatele diferitelor nuanțe de albastru, roșu, violet sau roz, au rolul în a inhiba eliberarea de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului, astfel că vă ajută să vă mențineți calmul.
Ovăzul
Ovăzul este cunoscut pentru abilitățile sale de scădere a colesterolului, însă are și alte beneficii considerabile la nivelul creierului.
Ovăzul are un indice glicemic scăzut, astfel că furnizează energia din fluxul sanguin și reglează nivelul zahărului din sânge. Acesta contribuie la starea de spirit și vă ajută să reduceți simptomele anxietății.
Ciuperci
Ciupercile sunt legumele pe care fie le iubești, fie le urăști. Înainte de a lua o decizie radicală asupra consumului de ciuperci, trebuie să aveți în vedere că acestea contribuie la îmbunătățirea stării de bine. Ciupercile reglează nivelul de zahăr din sânge și cel al insulinei, care vă ajută să reduceți stările de agitație.
Avocado
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase care influențează în bine starea creierului vostru. Este plin de nutrienți și adăugat adesea în multe diete sănătoase, însă nu trebuie consumat doar pentru beneficiile de la nivelul corpului, ci și pentru cele ale minții.
Ciocolata neagră
Iubitorii de ciocolată se vor bucura să audă că aceasta reușește să lupte cu simptomele depresiei și anxietății.
Nu toate tipurile de ciocolată au aceste beneficii, așa că trebuie să ne îndreptăm atenția către ciocolata neagră. Aceasta conține probiotice grozave pentru intestin și creier, fiind bogată în antioxidanți care reduc stresul. Pe lângă acestea, ciocolata neagră conține magneziu, care protejează împotriva inflamației produse chimic la nivelul creierului.
Semințele de dovleac
Semințele de dovleac, gustările dintre prieteni, la film sau la un meci de fotbal, au și numeroase beneficii pentru reducerea stărilor depresive. Bogate în aminoacid triptofan, care promovează producția de serotonină din creier, vă ajută în echilibrarea trăirilor puternice pe care le aveți. Semințele de dovleac nu influențează anumite medicamente, așa că pot fi consumate ori de câte ori ai ocazia.
Depresia și stările de anxietate pot fi combătute ușor și prin alimentație, așa că dacă te confrunți cu aceste stări, nu ezita să adaugi în mesele sau gustările tale alimentele de mai sus.