Alimentele care se vor scumpi din toamna aceasta. Cum vor arăta prețurile din coșul de cumpărături al gospodinelor.
Vești nu foarte bune pentru gospodine, deoarece agricultorii ne avertizează că foarte multe alimente se vor scumpi în această toamnă, din cauza secetei și a recoltelor slabe din acest an. Pe lista alimentelor care vor avea modificări la preț se află uleiul de floarea-soarelui, mălaiul și cartofii. Emil Bălteanu, președintele Patronatului Cerunia, a făcut mărturisiri cu privire la cum va arăta pe viitor situația, mai ales că seceta a afectat grav recoltele cultivatorilor din județul Suceava.
Alimentele de bază se scumpesc în această toamnă. Cum va arăta coșul de cumpărături al gospodinelor
Citește și: Veste bună pentru mamele care se află în concediu de creștere a copilului. Ce beneficii vor avea
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Veste proastă pentru milioane de femei din România! Ce categorie de persoane va primi mai puțini bani
Fermierul ieșean Marius Scarlat, de la Asociația Grânarii, a recunoscut că producția de floarea-soarelui din acest an este una foarte mică, făcând o comparație cu anii trecuți, iar media pe care estimează pe un hectar de floarea-soarelui este de 2 tone. „Destul de dezamăgitor. Am avut căldurile din vară care au fost chiar și peste 40 de grade. La precipitații, să spunem, media multi anuală a fost ok, dar din cauza căldurilor, plantele efectiv s-au topit.
Nu cred că voi trece de o medie de două tone pe hectar la floarea-soarelui. Mai am cam 20-30% de recoltat din suprafață. Momentan sunt cu media sub două tone. Păi, cel puțin la floarea-soarelui nu cred că reușim să acoperim cheltuielile care le-am avut pe hectar. Deja am început să dăm arenda. Ne-a mai încurcat și Guvernul, care a anunțat că ne dă acel ajutor de 1.000 lei pe hectar.
Roșiile urmează să se scumpească în această toamnă
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Cel care a avut de suferit foarte mult în această vară a fost porumbul, însă nici roșiile nu vor scăpa de această scumpire, deoarece nu există un lanț coerent prin care producătorul să poată să livreze roșiile către distribuitori, iar acesta să nu crească prețul de 200 % față de prețul de achiziție de la producător. Astfel, diferența unui kilogram de roșii de la producător la magazinul care livrează produsul final este de aproximativ 5 lei, deoarece pe timpul deplasării legumelor pot avea loc și câteva pierderi.
„Estimez o medie de două, trei tone. Mult mai puțin ca în anii trecuți. Făceam o medie de peste opt tone într-un an normal. Acum sunt la 20-30% din media recolte”, a zis el. Coșul de cumpărături al gospodinelor va arăta diferit în această toamnă, mai ales pentru iubitoarele alimentelor BIO, care vor trebui, indiferent de unde vor face cumpărăturile, să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a pregăti o masă.