Bugetul gospodinelor în pericol! Alimentele de bază se vor scumpi din această toamnă

Bugetul gospodinelor în pericol! Alimentele de bază se vor scumpi din această toamnă
Bugetul gospodinelor în pericol! Alimentele de bază se vor scumpi din această toamnă

Alimentele care se vor scumpi din toamna aceasta. Cum vor arăta prețurile din coșul de cumpărături al gospodinelor.

Vești nu foarte bune pentru gospodine, deoarece agricultorii ne avertizează că foarte multe alimente se vor scumpi în această toamnă, din cauza secetei și a recoltelor slabe din acest an. Pe lista alimentelor care vor avea modificări la preț se află uleiul de floarea-soarelui, mălaiul și cartofii. Emil Bălteanu, președintele Patronatului Cerunia, a făcut mărturisiri cu privire la cum va arăta pe viitor situația, mai ales că seceta a afectat grav recoltele cultivatorilor din județul Suceava. 

„Anul acesta va fi un an extrem de slab pentru cartofi. Bazinul legumicol, cel mai important pentru această cultură, respectiv zona de centru și parțial nord a județului Suceava, a fost extrem de văduvită de ploi. În județul Suceava și parțial Botoșani, cred că asemenea lipsă de precipitații nu a mai fost de foarte, foarte mulți ani”, a mărturisit Emil Bălteanu.

Alimentele de bază se scumpesc în această toamnă. Cum va arăta coșul de cumpărături al gospodinelor

Citește și: Veste bună pentru mamele care se află în concediu de creștere a copilului. Ce beneficii vor avea

Alimente care se scumpesc în toamnă
Alimente care se scumpesc în toamnă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Veste proastă pentru milioane de femei din România! Ce categorie de persoane va primi mai puțini bani

Fermierul ieșean Marius Scarlat, de la Asociația Grânarii, a recunoscut că producția de floarea-soarelui din acest an este una foarte mică, făcând o comparație cu anii trecuți, iar media pe care estimează pe un hectar de floarea-soarelui este de 2 tone.  „Destul de dezamăgitor. Am avut căldurile din vară care au fost chiar și peste 40 de grade. La precipitații, să spunem, media multi anuală a fost ok, dar din cauza căldurilor, plantele efectiv s-au topit.

Nu cred că voi trece de o medie de două tone pe hectar la floarea-soarelui. Mai am cam 20-30% de recoltat din suprafață. Momentan sunt cu media sub două tone. Păi, cel puțin la floarea-soarelui nu cred că reușim să acoperim cheltuielile care le-am avut pe hectar. Deja am început să dăm arenda. Ne-a mai încurcat și Guvernul, care a anunțat că ne dă acel ajutor de 1.000 lei pe hectar.
Dar n-au spus că este 1.000 lei pentru un hectar 100% calamitat. Iar procesele verbale sunt cu 60-50-80% 1.000 lei nu e chiar 1.000 lei, e 500-800 de lei maxim. Dacă se va da, nu se știe nimic deocamdată”,
a declarat el.

Roșiile urmează să se scumpească în această toamnă

Alimente care se scumpesc în toamnă
Alimente care se scumpesc în toamnă[Sursa foto: freepik]

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă păsită și..." Presupusul criminal al Deliei și Denisei primește noi acuzații- stirilekanald.ro

Cel care a avut de suferit foarte mult în această vară a fost porumbul, însă nici roșiile nu vor scăpa de această scumpire, deoarece nu există un lanț coerent prin care producătorul să poată să livreze roșiile către distribuitori, iar acesta să nu crească prețul de 200 %  față de prețul de achiziție de la producător. Astfel, diferența unui kilogram de roșii de la producător la magazinul care livrează produsul final este de aproximativ 5 lei, deoarece pe timpul deplasării legumelor pot avea loc și câteva pierderi. 

„Estimez o medie de două, trei tone. Mult mai puțin ca în anii trecuți. Făceam o medie de peste opt tone într-un an normal. Acum sunt la 20-30% din media recolte”, a zis el. Coșul de cumpărături al gospodinelor va arăta diferit în această toamnă, mai ales pentru iubitoarele alimentelor BIO, care vor trebui, indiferent de unde vor face cumpărăturile, să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a pregăti o masă.

Alimente care se scumpesc în toamnă
Alimente care se scumpesc în toamnă[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Mamele cu copii vor primi 600 de lei pentru aceștia. Ce categorie va beneficia de această sumă

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Strigătul de ajutor al lui David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel: ”Nu sunt deloc bine”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Bianca, primele semne de gelozie, după ce îl vede pe Patrick alături de Virginia! Giuly izbucnește în lacrimi. Care este motivul?

"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!


Cookies