Busuiocul se numara printre cele mai apreciate plante aromatice, care prezinta si multe avantaje pentru sanatate.
Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, indeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, pentru proprietatile sale galactogene (care stimuleaza secretia de lapte).
Bogat in vitaminele A si C, in calciu si fosfor, busuiocul are o actiune antioxidanta care contribuie la incetinirea imbatranirii celulare. Uscat, busuiocul furnizeaza si vitamina K, esentiala in procesul de coagulare a sangelui.
Este cunoscut si ca antiinflamator, antibacterian si antiseptic.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La fel ca alte plante aromatice — coriandrul, de exemplu—, busuiocul nu trebuie fiert multa vreme fiindca se innegreste si devine amar.
Ca sa isi pastreze cat mai bine savoarea, este recomandabil sa fie consumat crud — frunze sau tocat — sau sa fie adaugat in mancare chiar la sfarsitul prepararii termice.