Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al acestei bauturi.
"Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat efecte benefice, cat si efecte negative asupra starii de sanatate", a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetator la Departamentul de nutritie si dietetica de la Universitatea Harokopio din Atena.
"O relatie invers proportionala intre consumul de cafea si diabet a fost raportata in mai multe cercetari prospective, chiar daca unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente", a adaugat cercetatorul grec, coautor al acestui studiu.
Totusi, intrucat Demosthenes B. Panagiotakos si colegii lui doar au analizat raspunsurile oferite de participantii la studiu, fara sa le ceara sa bea anumite cantitati de cafea- sau sa se abtina sa o consume-, cercetatorii greci spun ca nu pot sa afirme cu certitudine faptul ca aceasta bautura contribuie la prevenirea diabetului, insa studiul lor ar putea sta la baza formularii unei noi ipoteze medicale de tip cauza-efect.
In 2001 si 2002, oamenii de stiinta au selectat un esantion de peste 1.300 de persoane in varsta de peste 18 ani din Atena. Participantii au completat un chestionar si au raspuns mai multor intrebari ce vizau regimul alimentar, oferind astfel informatii inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Un consum mai mic de 1,5 cesti de cafea pe zi a fost considerat "superficial", iar un consum de peste 1,5 cesti de cafea pe zi a fost
Participantii au efectuat, de asemenea, teste sangvine, pentru a evalua nivelul markerilor proteici ai inflamatiilor.
Testele sangvine au masurat si concentratiile de antioxidanti, care indica abilitatea organismului de a neutraliza "radicalii liberi", structuri moleculare care au potentialul de a vatama celulele.
Dupa 10 ani, 191 persoane au dezvoltat diabet- 13% dintre barbatii si 12% dintre femeile din grupul initial de voluntari.
Consumatorii de cafea "obisnuiti" au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic in comparatie cu persoanele care nu beau deloc cafea, chiar si dupa eliminarea din ecuatie a altor factori de risc, precum fumat, hipertensiune, prezenta diabetul in istoricul medical familial si consumul de bauturi energizante, au precizat autorii acestui studiu, care a fost publicat in European Journal of Clinical Nutrition.
Concentratiile de amiloid seric, unul dintre markerii inflamatori din sange, par sa explice unele dintre legaturile dintre cafea si diabet. Consumul ridicat de cafea este asociat cu concentratii mici de amiloid seric.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro