Află din rândurile următoare care sunt efectele negative ale consumului de cafea și cum ne afectează sănătatea.
Cafeaua este o băutură foarte îndrăgită de majoritatea persoanelor. Aceasta este prezentă zilnic în viața noastră, făcând parte din rutina noastră de dimineață. Alții, în schimb, consumă până la 5-6 cafele pe zi, fiind dependenți de această substanță. Pe lângă gustul și aroma sa, cafeaua ne oferă și un plus de energie de care avem nevoie pentru a ne începe ziua în forță. Mai mult decât atât, ne ajută în momentele în care suntem obosiți și nu ne permitem să tragem un pui de somn și ne oferă o stare generală de bine.
Consumul de cafea este însă un subiect controversat și des dezbătut de către specialiștii în domeniu. Unii dintre ei susțin că această băutură conține diferite substanțe care elimină stresul oxidativ, ne îmbunătățește calitatea pielii și contribuie la punerea sângelui în mișcare. Alții, în schimb, sunt de părere că această băutură nu ne face altceva decât rău și că are o mulțime de efecte nocive asupra sănătății.
Care sunt efectele negative ale consumului de cafea
Citește și: 5 beneficii neașteptate ale cafelei de dimineață pentru sănătatea ta
Cafeaua este o substanță toxică
Potrivit specialistului în domeniu, cafeaua este de fapt, o substanță toxică pe care planta de cafea o produce pentru a se apăra de dăunători.
„ Cafeaua este o substanță toxică pe care planta de cafea o emite pentru că are peste 900 de insecte care o dăunează. De aceea, ea se apără cu o substanță numită cafeină, care este toxică și care omoară insecte .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cafeaua afectează calitatea somnului
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Este cunoscut faptul că în compoziția cafelei se găsește cofeină, substanța care este responsabilă de starea de energie pe care o căpătăm în urma consumul de cafea. Aceasta poate să aibă însă anumite efecte negative, afectând considerabil calitatea somnului.
„ Cafeaua atacă somnul. Dă stres, neliniște, palpitații, iritații, agitații. După ce efectul cafelei trece, vine o oboseală mai mare. Oboseala are un prag. În momentul în care vine cafeaua, scade pragul, iar tu te simți odihnit deși nu te-ai odihnit. Apoi tu trebuie să crești la nivelul la care ai fost .”, a spus specialistul în domeniu.
Cafeaua are efecte inflamatorii
Potrivit specialistului în domeniu, cafeaua are efecte inflamatorii asupra sistemului digestiv. Mai mult decât atât, consumul de cafea crește diureza, crește salivația și favorizează apariția scaunelor mai dese.
„ Cafeaua are efecte inflamatorii, iritante, toxice. Inflamează toate vasele, tubul digestiv și favorizează apariția cancerului .”, a spus specialistul în domeniu.
Cafeaua crește tensiunea arterială
Deși în momentul în care consumăm cafea ne simțim mai liniștiți, această impresie este una falsă.
Specialistul în domeniu susține faptul că această băutură are în tocmai efecte adverse și contribuie la creșterea tensiunii arteriale și accelerarea pulsului.„ Omul nu este mai liniștit când bea o cafea. Crește tensiunea arterială. Scade circulația sangvinică în inimă .”, a spus specialistul în domeniu.
Cafeaua scade calciul din oase
Citește și: Câte cafele se recomandă să se bea într-o zi
Specialistul în domeniu susține faptul că această băutură conține o substanță ce are ca efect scăderea nivelului de calciu din oase, favorizând apariția osteoporozei. Astfel, interzice categoric consumul de cafea persoanelor cu vârste înaintate.
„ Cafeaua scade calciul din oase și dau osteoporoză. Doamnele în vârstă care beau cafea în fiecare zi, sigur vor face fractură .”, a spus specialistul în domeniu.
Cafeaua provoacă dependență
Faptul că substanțele din cafea provoacă dependență, am simțit pe pielea noastră mulți dintre noi cei care nu ne putem începe ziua fără o cană de cafea.
„ Organismul știe să îți de acetilcolină și adrenalină exact cât trebuie ca să te simți bine. În momentul în care bei cafea, organismul nu îți mai dă nimic, iar tu ceri și cerând începi să nu mai poți fără ea .”, a explicat specialistul în domeniu.
Cafeaua crește glicemia
Potrivit specialistului în domeniu, cafeaua crește glicemia din corp și favorizează apariția diabetului zaharat.